Har puls. Att ta pulsen är ett enkelt sätt att minska dödsfall och lidande efter stroke.
Har puls. Att ta pulsen är ett enkelt sätt att minska dödsfall och lidande efter stroke. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Öka insatserna mot stroke och lidande efter

Fyra av fem strokefall går att förebygga. Det konstaterades i en undersökning gjord av The Economist Intelligence Unit (”Preventing stroke: Uneven progress).

ANNONS
|

Det är goda nyheter för såväl de som riskerar att drabbas som anhöriga och även ansvariga för sjukvården. Det har just kommit en analys som visar att det finns ytterligare insatser som bör göras i norra delarna av Västra Götalandsregionen.

Varje år drabbas 30 000 svenskar av stroke. Stroke är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Samtidigt säger Socialstyrelsen, precis som studien ovan, att stroke är den dödsorsak som bäst går att förebygga.

Strokefallen minskar i Västra Götaland och sedan början av 2000-talet har de gått från 5 700 vårdtillfällen per år till 4 100. Att 1 600 vårdtillfällen har kunnat undvikas är en framgång då en stroke i nästan en tredjedel av fallen leder till döden och en tredjedel får bestående men för livet.

ANNONS

Men för varje strokefall som undviks sparar också regionen stora resurser. En stroke kostar cirka 700 000 kronor. På ett år handlar det om minskade kostnader på cirka en miljard kronor. Dessa resurser kan istället användas till att förebygga nya strokefall.

För att förbygga stroke är det viktigt att behandla personer med hjärtflimmer. Var fjärde individ med förmaksflimmer riskerar att drabbas av en stroke inom fem år. I VGR rekommenderar man behandling med NOAK. Tyvärr visar det sig i den analys som Västra Götalandsregionen har gjort och som överlämnades till politikerna i februari att just Norra hälso- och sjukvårdsnämnden ligger efter på den punkten. ”Störst andel NOAK-behandlade återfinns i Göteborg (44 procent år 2016), medan Norra hälso- och sjukvårdsnämnden har lägst andel NOAK-behandlade (28 procent år 2016)”.

Förmaksflimmer ger oftast inga symtom därför rekommenderar Västra Götalandsregionen sedan 2016 att alla Vårdcentraler i regionen bör ta pulsen på de patienter som är över 65 år.

Att ta pulsen är ett enkelt sätt att minska dödsfall och lidande efter stroke. Från HjärtLung tar vi vårt ansvar och uppmuntrar alla att ta pulsen i vår kampanj ”Känn pulsen” (kännpulsen.se) nu vill vi se att vården tar sitt och verkligen genomför de rekommendationer som finns om pulstagning.

ANNONS

Det är hög tid för ett omfattande arbete för att förebygga stroke.

Bengt Hagstedt ordförande Länsföreningen HjärtLung Västra Götaland

Har du synpunkter på insändaren? Eller vill du tycka till om något annat? Använd vårt insändarformulär eller läs mer om hur man gör här.

ANNONS