Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

PRIVAT BANK-ID. För Kommunal Vänersborg är det en självklarhet att arbetsgivaren ska stå för den utrustning som jobbet kräver.

Arbetsgivaren ska stå för redskapen

Vänersborgs kommun har tagit ett beslut som gör skillnad på olika yrkesgrupper. Sjuksköterskor och tjänstemän har fått personliga inloggningskort, medan undersköterskor ska använda sina privata bank-id.

När du jobbar inom exempelvis vård och omsorg i kommunen behöver du komma åt dokumentationssystemet. Och det är här det blir problematiskt. Sjuksköterskor och tjänstemän har fått personliga inloggningskort av kommunen för att kunna logga in i systemet.

Men i stället för att erbjuda alla yrkesgrupper samma redskap kräver kommunen i stället att undersköterskorna ska använda sina privata bank-id för inloggning. Det innebär att du som undersköterska blir tvungen att ta med och använda din egen privata mobil i tjänsten eller att du bär omkring på ett usb-minne med ditt personliga bank-id på fil under jobbdagen.

När du skriver under villkoren för att skaffa bank-id krävs det att du som individ är aktsam med ditt bank-id. På inget sätt får du äventyra säkerheten så att någon annan kan komma åt din personliga inloggning. Men vi vet att saker kan hända på jobbet. Inte sällan hamnar våra medlemmar i situationer där det sista de hinner tänka på är ett usb-minne. Och vad händer förresten om du inte har en smartphone eller inte vill skaffa bank-id?

För oss är det en självklarhet att arbetsgivaren ska stå för den utrustning som jobbet kräver. Att behöva använda en privat mobil för att kunna logga in på jobbet eller att bära runt på sitt bank-id för att arbetsgivaren tycker att det är för dyrt att ge Kommunals medlemmar ett personligt inloggningskort, är för oss helt ofattbart och tyder på att kommunen inte värderar alla medarbetare lika.

Kommunal Vänersborg