Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sdlsx4e5ffa-nh
Friska tänder. Det är under all kritik att en politisk ledning för Sveriges största region inte visar större ansvarstagande för patienter och respekt för personalens kunskap.

Barns tandhälsa hotas av moderatstyrets affärsidéer

Marknadens bästa, inte människors, verkar vara främsta drivkraften hos den M-ledda regionmajoriteten. Fram tills helt nyligen var mödrahälsovården i skottgluggen för att säljas ut och bli nytt affärsområde.

Någon förklaring till hur det skulle bli bättre för patienterna fanns inte. Det är en välfungerande verksamhet, med hög patientnöjdhet och säkra vårdkedjor. När professionen högljutt varnade för allvarliga medicinska risker, tvingades dock majoriteten backa, mumlande om ”tekniska problem” och beskedet att återkomma efter valet.

Så mycket lärdom verkar dock inte M-styret ha dragit av detta. Marknadskrafter ska in, så då laddar man bara om. Nu är siktet inställt på tandreglering, en vård som i huvudsak ges till barn.

Det här är några konsekvenser av vad ett nytt affärsområde inom tandregleringen kan leda till:

• Ökad ojämlikhet – barn utanför större städer tvingas åka långa sträckor för att få behandlingar

• Barn som är svårbehandlade och vårdkrävande kan få betydligt sämre vård, när vårdkedjor bryts

• Patienter med största bettfelen drabbas hårdast; de blir ”olönsamma” för marknaden

• Vården blir mindre effektiv, får sämre kvalitet, blir mer utdragen och betydligt dyrare

Ovanstående är inget vi socialdemokrater har ”hittat på”. De är några av många risker som listas i den konsekvensanalys som tandvården i regionen har gjort. Det är alltså vad proffsen, de med kunskapen, ser vad ett affärsområde för tandregleringen i regionen innebär. Det här vet den moderatledda majoriteten i Västra Götalandsregionen. Ändå vill man driva igenom det.

Återigen säger sig således den moderatledda majoriteten vilja införa ett affärsområde som riskerar att slå sönder fungerande vårdkedjor, sätta patienter i kläm och öka ojämlikheten.

Det är under all kritik att en politisk ledning för Sveriges största region inte visar större ansvarstagande för patienter och respekt för personalens kunskap. Det är tydligt att den ideologiska drivkraften är så stor för den moderatledda majoriteten att man tycker att barns framtida hälsa är ett rimligt offer.

M-styrets främsta argument är ”valfrihet”, i form av privat eller offentlig vård. Det är knappast något barn frågar efter. Däremot vill barn känna sig trygga, med en vård som finns nära. Det vill vi att de ska ha. För oss socialdemokrater går alltid människors bästa före marknadens önskemål. Vi tror att invånarna i Västra Götaland delar den synen, och ger den M-ledda regionmajoriteten svar på tal i valet i september.

Jim Aleberg (S)

2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Jens Söder (S)

vice ordförande i tandvårdsstyrelsen

MEST LÄST