Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Blir vi 70 000 i Trollhättan år 2030?

Trollhättan räknade med att nå 58 512 invånare år 2017, detta i ett dokument skrivet så sent som i oktober 2017. För att nå denna siffra skulle befolkningen öka med 514 personer andra halvåret 2017. Verkligheten är att befolkningen ökade med 240 personer. Det kom alltså hälften så många som prognostiserat. Det är en märkligt stor avvikelse, i synnerhet som prognosen skrevs i oktober.

Den verkliga takten på befolkningsökningen de senaste kvartalen är 0,8 procent. Om det håller i sig kommer befolkningen år 2022 att vara runt 4 000 lägre än kommunen prognostiserar. År 2030 är vi drygt 64 000 eller nästan 6 000 färre än kommunen tror.

Det finns därför goda skäl att ställa sig skeptisk till kommunens prognos. Dessvärre utgör den underlag för beslutsfattande för att bygga ny bro över älven och helt nya stadsdelar.

Att prognostisera framtida befolkning är givetvis ingen lätt sak. Men just därför bör man vid beslutsfattande vara mycket försiktig om prognosen avviker från vad man sett tidigare och vad man faktiskt kan se.

Nu ska det i ärlighetens namn sägas att kommunen tror att befolkningen ska öka på grund av nya bostäder. Problemet med det är att detsamma tror man i alla andra kommuner i länet. Fenomenet att alla springer åt samma håll brukar ofta leda till en bubbla, och det gör ofta ont när bubblor spricker.

Orolig trollhättebo

MEST LÄST