Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Den globala avkylningen är här

Nu är det kallare än det varit på 30 år här hos oss, och ännu mer extremt längre söderut. Många har frusit ihjäl i södra Europa. Kyla är dödligare än värme. Runt jul var det extremt kallt och snörikt i Nordamerika. Nu är sommaren i Brasilien ovanligt kall på flera håll.

Den globala avkylningen har börjat. Den har varit förutsedd i flera år av de solforskare, som förstått länken mellan Solens aktivitet och klimatet. Den som visar att koldioxid inte påverkar klimatet.

Som vanligt förväxlar alarmisterna orsak och verkan. SVT förklarade häromdagen att kylan beror på den globala uppvärmningen, som gjort Arktis ovanligt varmt. Sanningen är den motsatta. Den avkylning som pågår har skapat ovanligt stora och kalla luftmassor runt Nordpolen. De är tunga och trycks iväg åt söder, snabbare och längre än vad som tidigare varit normalt. Men de måste ersättas, så de suger till sig varm luft från ekvatorn på hög höjd. Den sjunker ner nära polen, så att där blir ovanligt varmt. Det är en naturlig cirkulation.

Den globala avkylningen är här. Klimatpanelen IPCC har fullständigt fel, Klimatet blir inte varmare. Förresten, kan någon minnas något av IPCC:s stora larm som blivit verklighet?

Sture Åström

MEST LÄST