Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Mindre socker kan ge stora hälsovinster menar insändaren. Foto: Pontus Lundahl / TT 
Mindre socker kan ge stora hälsovinster menar insändaren. Foto: Pontus Lundahl / TT 

Det behövs konkreta åtgärder

Människors hälsa i den utvecklade delen av världen blir ett allt mer allvarligt problem.

Människors hälsa i den utvecklade delen av världen blir ett allt mer allvarligt problem. Så kallade välfärdssjukdomar är något som drabbar befolkningen i en kultur av stillasittande och ohälsosamma vanor.

Idag är många överens om att sockret är en av dessa stora stötestenar. Svensken äter i genomsnitt 16 kg godis per år, en i internationell jämförelse mycket hög siffra. Detta ger en fingervisning om vår befolknings totala sockerkonsumtion som också är hög globalt. I Sverige har vi under lång tid bedrivit en framgångsrik folkhälsopolitik med inskränkningar i försäljningen av alkohol och tobak, med mycket positiva resultat som följd. Idag är dessa skatter och regleringar en självklarhet och inget som kritiseras i stor utsträckning. Att man i hälsosyfte inte skulle kunna göra samma sak med socker ter sig högst märkligt, då produkter som skapar ohälsa skulle bli dyrare. Att 1,5 liter läsk kostar runt 15 kronor är inte sunt på något sätt.

Redan nu kan man höra hur vissa vänder sig emot "förmynderiet" och att staten skall hålla tassarna borta från privata val. Men när vi ser hur människor far illa och barn drabbas av övervikt med ökade sjukvårdskostnader som följd, då är det dags att samhället gör något konkret som ger resultat istället för diffusa åtgärdsprogram.

Daniel Pontusson

MEST LÄST