Debattören rekommenderar SKL:s rapport "Om sambandet mellan skolstorlek och utbildningsresultat".
Debattören rekommenderar SKL:s rapport "Om sambandet mellan skolstorlek och utbildningsresultat". Bild: Stefan Bennhage

Elevernas möjligheter att utvecklas ska prioriteras!

Under många år har diskussionen handlat om var våra skolor fysiskt ska ligga.

ANNONS
LocationLilla Edet|

Replik

Till signaturen "Besviken Hjärtumsbo", TTELA 28 maj

Detta har hamnat i fokus och frågan om hur vi ska förbättra våra skolresultat har hamnat i skymundan. Som förälder har jag full förståelse för att man vill ha en skola nära där man bor. Utbildningsnämndens uppdrag är att se till att vi erbjuder en skola av god kvalitet till alla elever i vår kommun. De sista 20 åren har Lilla Edet haft svaga skolresultat och förändringar är nödvändiga för att utvecklas.

I december 2017 lyckades vi ena alla partier att satsa vidare på den skolstruktur som nu råder, med fyra F-6 skolor och en 7-9 skola. Vi är överens om att långsiktigt planera och bygga nya skolor i takt med att elevunderlaget växer. För att starta en ny skola behöver det dock på sikt finnas ett elevunderlag för två klasser i varje årskurs. Det är många faktorer som ligger till grund för detta men jag vill framförallt lyfta fram möjligheterna att optimera och samordna viktiga resurser såsom lärare, specialpedagoger, elevhälsa och skolledning. Skollagen ställer högre krav på likvärdig utbildning och behöriga lärare, framtidens utmaning kommer vara att rekrytera och behålla skickliga pedagoger. Lärarna själva framhåller vikten av kollegialt lärande och möjligheten att vara del i ett arbetslag.

ANNONS

När det gäller skolors storlek rekommenderar jag läsning av en ny rapport från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som heter ”Om sambandet mellan skolstorlek och utbildningsresultat”.

De gamla skollokalerna i Hjärtum, Västerlanda och Nygård är nu fulla med förskolebarn och att bygga nya skolor på alla orter skulle kräva oerhört stora investeringar. I första hand behöver vi investera i upprustning av befintliga förskolor och skolors inne- och utemiljöer samt bygga ny skola i Lödöse för att kunna erbjuda alla plats.

Det är 6 km från Hjärtum till Strömsskolan och eleverna behöver åka skolskjuts, Skolverkets statistik visar att Strömsskolan håller en god nivå resultatmässigt sett till andelen elever som uppnår kunskapskraven i alla ämnen i åk 6. Varje år genomförs en elevenkät i årskurs 2, 5 och 9 i hela Göteborgsregionen. 2018 års resultat för årskurs 2 placerar Lilla Edet på första plats! Det är trots allt elevernas upplevelser och möjligheter att utvecklas som är det viktigaste.

Carin Thorén Hansson (S)

Ordförande Utbildningsnämnden Lilla Edets kommun

ANNONS