Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

SOCIAL SAMVARO. Aktiviteter, social samvaro och gemenskap är inget de äldre får via hemtjänsten, påpekar insändarskribenten.

Ensamhet orsakar ohälsa hos äldre

Att det finns många "svaga" grupper som behöver stöd via socialnämnden, det vet jag, men att det ska rättfärdiga de planerade nedskärningarna för de gamla, tycker jag låter befängt.

REPLIK

Svar till Ann-Britth Fröjd (25 januari)

Att det inte gått att ställa sig i kö för en servicebostad har vi som sagt också blivit varse, man kan ju undra varför? Skulle efterfrågan bli för stor och trycket bli för högt?

En biståndshandläggare tar bara hänsyn till de praktiska och fysiska behoven, är det inte dags att börja se hela människan, både de fysiska och de psykiska behoven? Även gamla har väl rätt att välja eller ska det vara förbehållet oss under 65?

Kanske dags att bjuda in Yngve Gustafson, professor och överläkare i geriatrik, så kan han informera om vad ensamhet och isolering medför i psykisk ohälsa för de äldre och i slutändan också merkostnader för kommunen. Ensamhet och isolering medför ökat medicinintag, undernäring, depression och för tidig demens.

Aktiviteter, social samvaro och gemenskap är inget de äldre får via hemtjänsten, så ryck inte undan fötterna på de äldre som lyckats få ett tryggt och lugnt boende, utan låt de servicehemmen som finns kvar få vara ett alternativ för våra äldre som önskar slippa ensamhet och isolering.

Birgitta Peterson