Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sdlsz575c5e-nh
Insändarskribenten provoceras när det kommer till okunskap kring kött, samtidigt som hen ofta äter vegetariskt. Foto: Vilhelm Stokstad / Scanpix

Folk provoceras inte av vegetarianer

Tror inte folk blir provocerade av vegetarianer, men kan förstås bara tala för mig själv. Däremot stör okunskap och inkonsekvens mig alltid lite.

Tror inte folk blir provocerade av vegetarianer, men kan förstås bara tala för mig själv. Däremot stör okunskap och inkonsekvens mig alltid lite.Om man väljer bort kött för att man inte gillar ”djurfabriker” kan man ju ändå äta viss sorts kött eller ägg från viss sorts hönor? Du skriver att du inte dödar andra och tror att det är därför du sticker ut – men om du äter ägg, mjölk, fiskprodukter eller har kläder som innehåller läder, ull eller siden dödar du djur indirekt, på samma sätt som de som köper sitt kött i butik. Inte sticker du ut, inte.

Du har nog missförstått detta med artrikedom. Någon större artrikedom finns inte inom animalieproduktionen, men den artrikedom som uppkommer i hagmarker med betande djur är närmast oslagbar. Varför äter vi inte labradorer? Vissa påstår att det är gott - men det har nog med människans motvilja mot att äta rovdjur (vilket hunden är) och med hundens ställning i samhället att göra.

Själv föredrar jag vegetariskt för att det oftast är godare. Har inga problem med att själv döda och äta det lamm jag hjälpt till världen och gosat med under sommaren. Det är naturens gång. Fortsätt gärna att äta vegetariskt. Men ställ dig frågan varifrån idén om att vi andra blir provocerade och har dåligt samvete kommer.

 

Ät mer svenskt kött och grönt

MEST LÄST