Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sdltb9567f4-nh

Hur mycket ohälsa har vi råd med?

Sömnproblem, adhd, psykiska diagnoser, utbrändhet, koncentrationssvårigheter, huvudvärk, tinnitus med mera ökar i dagens samhälle. Ingen frågar sig varför.

Replik

Svar till Unga liv kan räddas (TTELA 6 oktober)

Den ständigt ökade strålningen som vi omger oss med skadar våra celler långt under gällande gränsvärde. Gränsvärdet 2 W/kg skyddar enbart mot uppvärmning, vilket man trott var enda skadliga effekten av strålning. Bioinitiative-rapporten 2012 summerar 3600 forskningsrapporter, de rekommenderar ett gränsvärde på 0,0000003 W/kg till 0,0000006 W/kg för att skydda mot biologiska effekter.

I Europarådets resolution 1815 skrivs bland annat att medlemsländerna rekommenderas att vidta alla rimliga åtgärder för att minska exponeringen för elektromagnetiska fält, särskilt för radiofrekvenser från mobiltelefoner och i synnerhet när det gäller barn och unga som förefaller ha störst risk att utveckla hjärntumörer.

Reykjaviksupproret som cirka 100 forskare, läkare och lärare bidragit till den 24 februari i år vädjar till skolmyndigheterna att ta sitt ansvar och se till att eleverna använder trådbunden teknik. Så länge vi ökar strålningen runt oss kommer hälsoproblemen att öka, hur mycket ohälsa har vi råd med?

Roger Johansson

MEST LÄST