Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sdlta1ac1af-nh

Lärarnas lönesättning är orättvis

Läste ledaren 27 mars och förvånades över att man där lyfter förstelärare och karriärtjänster som ett sätt att lösa problemet med för få behöriga lärare till våra skolor. Min erfarenhet säger något helt annat. Jag tror få reformer har bland lärare varit så kritiserat som just förstelärarreformen. Tanken var kanske god men som så mycket annat blev de praktiska konsekvenserna förödande för många skolor. Rektorer som godtyckligt valde att ge sina favoritlärare ett rejält lönepåslag med väldigt diffusa motprestationer skapade en arbetsmiljö som istället för att locka gjorde att vissa erfarna, duktiga lärare istället valde att sluta och stämningen mellan kollegor försämrades. Samma historier har jag hört från många skolor. 

Utifrån min erfarenhet som lärare och med barn som går och har gått lärarutbildningen så är min bild att det som lockar mer än karriär är en arbetsmiljö där lärare stöttar varandra och jobbar tillsammans istället för att konkurrera, för skolans värld är tuff. Löneskillnaderna mellan lärare idag är mycket stora och för många leder orättvisorna till sorg då det indikerar att man inte gör sitt jobb lika bra som andra. Bristen på  bekräftelse gör att man antingen blir utbränd eller söker sig någon annanstans. Jag är glad att Lärarnas Riksförbund har insett problematiken och arbetar med att hitta andra lösningar.  

Bengt

Har du synpunkter på insändare? Eller vill du tycka till om något annat? Använd vårt insändarformulär eller läs mer om hur man gör här.

MEST LÄST