Nästa sparförslag är att Familjecentrum i Trollhättan läggs ner

Öppet brev till politiker i Trollhättans stad. Jag har fått kännedom om att utbildningsnämnden har som sparförslag att lägga ner Familjecentrum.

ANNONS
|

Jag har arbetat drygt 16 år på Familjecentrum och fått vara med om att bygga upp och utveckla denna verksamhet till vad det är idag. Sedan ett år tillbaka pensionär. Jag blir både ledsen och besviken på hur man ens kan komma på tanken att lägga ner en förebyggande verksamhet som har funnits i 19 år.

Familjecentrum har till uppdrag att arbeta förebyggande med barn 0-6 år och deras föräldrar i Trollhättan. De arbetar med att ge föräldrar stöd i sin föräldraroll och har en pedagogisk verksamhet för föräldrar och barn i form av öppen förskola. Familjecentrums mål är att stärka föräldraförmågan, förebygga tidiga relationsstörningar mellan barn och föräldrar samt vara nätverksskapande.

ANNONS

På Familjecentrum arbetar man i team med olika yrkeskategorier så som specialpedagog, socialpedagog, barnsjuksköterska och förskollärare. Detta är rätt så unikt men väldigt värdefullt både som personal och för besökare. Vilket har vi fått bekräftat genom alla studiebesök vi haft från norr till söder som gärna vill veta hur vi byggt upp vår verksamhet. Att nu lägga ner denna verksamhet som startade som ett projekt -99 och utvecklats till vad det är idag är för mig oförståeligt.

Där finns idag ett samarbete med mödrahälsovård, barnhälsovård, socialtjänsten, förskola och barnkliniken. Ett stort arbete har också lagts ned på att möta våra invandrarfamiljer där man även jobbar med det svenska språket.

På Familjecentrum har jag mött barnfamiljer från alla samhällsklasser där föräldrarna har varit från 14 år och uppåt med allt från små till stora bekymmer. Det kan handla om allt från barn som inte äter, inte sover, inte blir torra, syskonavundsjuka och problem med barns självständighetsutveckling med mera. Ganska banalt kan man tycka men som småbarnsförälder kan det kännas övermäktigt.

Jag har också träffat föräldrar både kvinnor och män som drabbats av förlossningsdepression inte så ovanlig åkomma där det finns lite hjälp att få och något man inte pratar om men oerhört viktigt att få hjälp och stöd då det drabbar hela familjen och inte minst det lilla barnet. Det finns föräldrar som uttryckt att om inte Familjecentrum funnits så hade de inte levt idag!

ANNONS

Många är de föräldrar som levt i förhållanden med våld i nära relationer som fått hjälp att ta sig vidare i livet, eller de som stått utanför samhället men nu fungerar det hur bra som helst i arbetslivet – detta är väl en besparing om något?

Den öppna förskolan är en pedagogisk verksamhet som har många besökare, där finns möjlighet att träffa andra föräldrar och barn skapa nätverk som är viktigt för att må bra. Här arbetar man hälsofrämjande och föräldrar får information om bra mat, hälsa, rörelse och hur man undviker olycksfall. De föräldrar som önskar kan även delta i olika kurser i föräldrautbildning.

Att bygga upp en verksamhet tar tid att lägga ned den är att tänka kortsiktigt.

Familjecentrum är en investering för framtiden där både barn och föräldrar ges chans till ett mindre problemfyllt liv tillsammans och möjlighet att lära för livet. Tänk om tänk rätt!

Ingrid Adolfsson

Barnsjuksköterska

Barn. Familjecentrum har till uppdrag att arbeta förebyggande med barn 0-6 år och deras föräldrar i Trollhättan, skriver insändarskribenten.

ANNONS