Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  20180406 Trollhättan Vård , sjukvård , NU-sjukvården , Näl , läkare , undersköterska , sjuksköterska , Stetoskop Bild: Stefan Bennhage

  Orsaken…är rådande…konkurrenssituation

  Replik
  Svar till signaturen ”Leffe”, TTELA 10 oktober

  I insändaren ”ett misslyckande för NU-sjukvården” beskriver signaturen ”Leffe” hur specialistläkare flyttar från NU-sjukvården till primärvården.

  Min kommentar: Orsaken till detta är i första hand att en primärvårdsläkare i dag har betydligt högre lön än motsvarande specialist inom NU-sjukvården, dels beroende på att de också har längre specialistutbildning och dels beroende på rådande konkurrenssituation mellan olika privata och offentliga vårdgivare inom primärvården.

  Dessutom är det bättre arbetstider, mindre kvälls- och helgarbete, och större frihet att påverka sitt arbete. Alla ordinarie primärvårdsläkare är i dag specialistläkare. De flesta specialisterna från NU-sjukvården har genom åren flyttat till Maria Alberts vårdcentral i centrum och på senare tid även till vårdcentralen Prima på Innovatum.

  Det är tråkigt att NU-sjukvården dränerats på flera av sina duktiga specialistläkare samtidigt som det kanske är en sund utveckling att stärka upp den kraftigt underbemannade primärvården ytterligare.

  Specialistläkare, som…arbetat både i primärvården och inom NU-sjukvården