Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

PROGRAMMERING-I-SKOLAN
Är inte bara bra för själen, det är hållbart och på sätt och vis också grunden till programmering, enligt insändarskribenten. Bild: Pontus Lundahl/TT

Programmering + handarbete = sant?

Det är på sätt och vis bra att du ifrågasätter nyttan av att slöjda. Din önskan att slippa handens arbete lämnar mig dock ingen ro.

Replik

Till signaturen "Fortfarande väldigt stor slöjdskeptiker", TTELA 29 maj

Tänk vad bra det är att veta hur man lappar och lagar det som gått sönder om det så gäller trä eller textil. Du kanske kan försöka se slöjden ur ett hållbarhetsperspektiv. Vi slänger alldeles för mycket som går utmärkt att återanvända, men för det krävs det att man har åtminstone lite baskunskaper om olika material och hur de kan samarbeta med varandra. En portion fantasi hjälper dig också på traven.

Du verkar vara omåttligt förtjust i programmering. Vet du om att det i Frankrike redan på tidigt 1800-tal togs ett patent på en vävstol, Jacquardvävstol som faktiskt byggde på det vi idag benämner binär digitalteknik, alltså föregångare till våra datorer! Jacquardvävstolen kunde med hjälp av hålkort väva mycket komplicerade tyger. Så visst kan programmering och kreativt handarbete samarbeta.

Att slöjda är även bra för själen. En kontemplativ syssla där tankarna tillåts sväva fritt utan krav på att "det måste bli något användbart". Bara vara och njuta i stunden. Att du har slöjdundervisning nu innebär ju inte att det måste leda till ett arbete i framtiden, men det är bra att vara lite händig rent allmänt. Någon gång i framtiden när du sätter bo är det bra att kunna borra, skruva bygga någon enkel konstrukrion i trä när din sambo eventuellt vill odla tomater på balkongen. Man kan aldrig veta när slöjdens kunskaper kommer till användning i livet.

Cornelis Vreeswijk sjöng en gång i tiden..."somliga går i trasiga skor, säg vad beror det på". Med tanke på det vi samtalar om här kanske det är dags att justera lite i texten. "Somliga går i trasiga jeans, säg vad beror det på"...ja, de kanske missat syslöjdsundervisningen i skolan... Jag noterar att du gått från "arg slöjdskeptiker" till "fortfarande väldigt stor slöjdskeptiker". Hoppas att mina rader får dig att rent av tycka slöjd kanske inte är så dumt i alla fall...

Dan Broström

Möbelsnickarmästare Trollhättan

MEST LÄST