Proteiner från växter och djur

Kost. Din kropp bryr sig inte varifrån aminosyrorna kommer från så länge den får tillgång till samtliga aminosyror i tillräcklig mängd - vilket förövrigt är svårt att misslyckas med.

ANNONS
|

Replik

Svar till Perolof Båderud och Leena Lindasdotter (TTELA 23 juni)

Hej P-O!

Jag antar att du är en av mina tidigare kollegor på Saab? Jag sadlade om 2004 och utbildade mig under tre år på universitet inom kostvetenskap, något som framgår tydligt att varken du eller Leena gjort. Det är mycket olyckligt att tidningens insändarsidor tillåts användas för att sprida direkta faktafel, istället för personliga åsikter i frågor där det faktiskt kan finnas olika sätt att se på saker och ting. När det gäller proteiner finns all fakta att hämta i diverse seriös studielitteratur eller på Livsmedelsverkets hemsida. Här finns också vetenskapliga underlag och informationsmaterial om bra måltider inom skola och förskola - bland mycket annat.

ANNONS

Helt kort kan jag informera er om att olika livsmedels artegna proteiner bryts ner till sina ingående "byggstenar" (20 aminosyror som är universella) när vi äter dem, och därefter byggs ihop efter människans proteinbehov. Din kropp bryr sig inte om ifall aminosyrorna kommer från ett djur eller en växt så länge den får tillgång till samtliga aminosyror i tillräcklig mängd - vilket förövrigt är svårt att misslyckas med även i en vegetarisk kost, särskilt om den innehåller lite mjölkprodukter och/eller ägg. Proteinhysterin som råder i vårt samhälle är obefogad, det är mer vegetabilier och mindre kött vi behöver äta - både för en hållbar miljö och bättre folkhälsa. Punkt.

Vänligen men något "trött",

Åsa Carlstein, kostekonom

ANNONS