Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Kris. Till sommaren har vi inte lyckats rekrytera en enda sjuksköterska, skriver insändarskribenten. Bild: Tore, Meek

  Sjuksköterskor – är vi inte värda mer!?

  Som patient kan du skatta dig lycklig om du träffar en sjuksköterska som arbetat mer än ett par år i yrket när du läggs in på sjukhus. Detta gäller inom såväl akutvård som slutenvård. Om du ens träffar någon sjuksköterska som hinner ta hand om dig.

  Du kan även skatta dig lycklig om du hamnar på en vårdavdelning där rätt kompetens finns. Sjuksköterskebristen leder till stängda vårdplatser vilket innebär att du till exempel riskerar att läggas i korridoren på en ortopedavdelning när du egentligen skulle läggas in på en medicinavdelning.

  Själv arbetar jag just nu på en somatisk vårdavdelning. Vi är fram till nu den enda fungerande vårdavdelningen på sjukhuset. Trots överbeläggningar och hård arbetsbelastning har vi hittills haft full bemanning. Tiderna förändras dock och till sommaren har vi inte lyckats rekrytera en enda sjuksköterska. Till följd av låga löner, dålig arbetsmiljö och ofta dåliga arbetstider väljer ofta nyutbildade bort landstinget och väljer kommuner, primärvård och bemanningsföretag istället där det skiljer flera tusenlappar i lön. Detsamma gäller sjuksköterskor med kompetens och erfarenhet. Löneutvecklingen inom landstinget är ett skämt och de årliga lönesamtalen genomförs enbart för statistikens skull. Många säger naturligtvis upp sig och börjar istället arbeta inom kommuner eller bemanningsföretag som kan erbjuda avsevärt högre löner. Många väljer även att sluta arbeta som sjuksköterskor och börjar arbeta inom andra yrken istället. En nyexaminerad sjuksköterska inom kommunen har högre lön än en sjuksköterska som arbetat flera år inom landstinget. Bristen på sjuksköterskor leder till ökade vårdskador, längre vårdtider, fler felbedömningar, högre dödlighet, inställda undersökningar och operationer, bristande omvårdnadsåtgärder med mera med mera. Listan kan göras lång. Det här kostar naturligtvis otroligt mycket pengar. Lösningarna är kortsiktiga och vi erbjuds ersättning för att inte ta ut sommarsemester och arbeta extrapass istället för att höja lönerna för att få anställda att stanna kvar.

  Krisen på sjuksköterskor är inget nytt utan började för flera år sedan. Om detta syns inget i debatterna inför valet och lönerna och arbetsvillkoren nämns överhuvudtaget inte. Vad vill våra landstingspolitiker? Vilken vård vill ni att vi ska bedriva? Vill vi ha en väl fungerande vård med kompetent och erfaren personal? Just nu är sjuksköterskor endast utbytbara spelbrickor och ingenting värda ur landstingets perspektiv vilket är fruktansvärt tråkigt. Risken är att uttrycket ”Operationen lyckades men patienten dog” blir allt vanligare och den vägen tror jag ingen önskar gå. Jag anser att styrande inom landstinget tar alla uppsägningar och problem med en klackspark iförda ögonbindel och skygglappar och hoppas på ett mirakel.

  Lena-Pia Dahlin, leg. Sjuksköterska

  Har du synpunkter på insändaren? Eller vill du tycka till om något annat? Använd vårt insändarformulär eller läs mer om hur man gör här.