Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Sluta slänga mat – tänk på dem som ingen har

På vår skola slänger eleverna ganska mycket mat varje dag. Varje elev tar mycket mat på tallriken, och om maten inte smakar gott hamnar den direkt i matsalens sopor. Tyvärr har detta blivit en vana hos gymnasieelever. Det är ett väldigt stort problem, det är kostsamt och fel på många sätt.

För det första kostar det väldigt mycket för samhället. Enligt statistik från SCB (Statistiska centralbyrån) från åren 2012–2013 slängdes nästan ett halvt ton mat under perioden. Det finns inget tvivel om att siffrorna kan ha höjts.

För det andra drabbas samtidigt folk i fattiga länder av svält och hunger. Det finns mycket statistik som visar på hur många som dör varje minut av hunger och undernäring.

Det finns självklart fördelar med att få mat i skolan då det både är gratis och får eleverna att orka mer under lektionerna. Sverige är ett av få länder där man får mat i skolan. Detta borde minst sagt uppskattas mer och inte tvärtom.

Problemet kan lösas genom att skolorna pratar mer om matsvinnet och ger förslag som att exempelvis ta lite mat från början. Sedan kan man hämta mer om man tycker om maten. Man kan också påminna eleverna om hur mycket mat som slängs varje vecka.

Att få gratis mat är det bästa som ges till svenska elever. Alla borde uppskatta det och visa mer tacksamhet.

Mahdi Khawari

MEST LÄST