Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Tanken har varit och är även god nu med friskolor

Replik

Svar till Mattias Foldermark i TTELA 11 april

Tanken med friskolor var god både då de infördes genom friskolereformen 1992 och i nutid. Det visar den stora andelen sökande elever på. Fler och fler söker sig till friskolorna och detta driver på utvecklingen i övriga skolor. Föräldrar och elever har tydligt visat att de är nöjda med att få välja skola och de vill ha det så.

Detta förbättrar utbildningsnivån överlag anser vi. Den skolpeng som följer med eleven till friskolan kvitteras ut i bra kunskaper och nöjda elever. Skolpengen, alltså skattemedlet, ger alltså eleven det som skattepengen ska ge, en bra skola. Det är inte pengar som ”tas från det allmänna”.

Diskussionen om friskolor har hamnat helt fel, anser vi. I stället för att diskutera pedagogiskt innehåll, ledarskap och kvalitén i undervisningen, så fastnar den röda majoriteten alltid som flugor på sockerbiten vid vinstuttag. Vinst tycks i alla lägen vara fult, men vi väljer att se en rimlig vinst som en av flera drivkrafter och inte som något fult. Men vinstfixeringen och en förkärlek för ett monopol som inte är utsatt för konkurrens, är det enda som tycks värt att diskutera i de rödas värld. Diskutera i stället vad eleverna får på friskolorna.

Lärarna är nöjdare i friskolan visade en rapport från Svenskt Näringsliv nyligen. Rapporten baseras på data från Skolinspektionens stora lärarenkät.

Vi som politiker ska lyssna på vad lärarna själva säger och ta det på allvar. Att ha friskolor breddar både deras arbetsmarknad och karriärmöjligheter. Om vi har en mångfald av skolor så ger vi eleverna de bästa förutsättningarna att lyckas med sin skolgång. Vi ska värna om våra friskolor i stället för att skjuta dem i sank.

Vi ska akta oss för att driva på en debatt där man får uppfattningen att det enda friskolorna gör är att plocka ut höga vinster. Detta är att skärma sig från den faktiska verkligheten anser vi. En skrämselpåverkan som inte är bra.

En bra demokrati värnar om människors möjligheter till val och att påverka sitt eget liv. En sämre demokrati är att peka med hela handen och bestämma att alla ska ha enbart ett enda alternativ ”att välja på”. Den demokratin förespråkar inte vi.

Eva Castberger

Erik Steiner

Kandidater till kommunfullmäktige

Liberalerna i Trollhättan

 

Har du synpunkter på insändare? Eller vill du tycka till om något annat? Använd vårt insändarformulär eller läs mer om hur man gör här.

MEST LÄST