Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Insändarskribenten saknar sjukhusbiblioteken.

  Tummen ner för Näl

  Jag var och hälsade på min nära 90-åriga svärmor på Näls lungavdelning. Sedan flera dagar tillbaka ligger hon kvar i korridoren på grund av platsbrist utan att ens ha tillgång till låst skåp där hon kan förvara sina värdesaker.

  Korridoren var smal och ivrigt trafikerat av både personal och ett stort antal besökande.

  Då hon är sängliggande har hon inte heller tillgång till tv, tidningar eller böcker då sjukhusbiblioteket är nedlagt sedan flera år tillbaka. Lyckligtvis har hon besökare (de har inte alla) som kunde springa ner och köpa pocketböcker för dyra pengar.

  När jag låg på sjukhuset på 80–90-talet var en av de absoluta höjdpunkterna när bibliotekarien rullade in med sin välfyllda bokvagn. Det finns forskning som bevisar att skönlitteratur i sjukhusmiljön har läkande effekt.

  Jag pratade även med luttrad personal som suckade över att det finns gott om tomma lokaler men ingen personal. Att ledningen skapar en rimlig arbetsmiljö och hyfsad lön är knappast något som inte går att genomföra om viljan finns. En tankeställare för dem som bestämmer.

  Till sist några funderingar:

  Vart tog pengarna vägen som sparades genom att sparka sjukvårdsbiträden, undersköterskorna, läkarsekreterare och städerskorna samt genom att lägga ned två välfungerande sjukhusbibliotek?

  Hur stor del av dessa medel gick för att förbättra patientvård och hur mycket till inhyrd personal eller pengar i egen ficka?

  Kaarina gräsrot