Regionpolitikerna har uttryckt en vilja att rusta upp huvudvärksvården. Nu är det dags att gå från ord till handling, tycker insändarskribenten.
Regionpolitikerna har uttryckt en vilja att rusta upp huvudvärksvården. Nu är det dags att gå från ord till handling, tycker insändarskribenten. Bild: Jessica Gow/TT

Upp till bevis om migränvården

Mer än 1,4 miljoner svenskar och cirka 181 000 västgötar lider av migrän. En betydande andel är helt beroende av specialistvård, men enligt en registeranalys kan det skilja upp till fem gånger mellan två landsting i vilken grad man får tillgång till injektionsbehandling för kronisk migrän. Västra Götalandsregionen hamnade på tredje sista plats.

ANNONS

Huvudvärksförbundet har frågat regionpolitikerna i Västra Götaland vad de vill göra så att personer med kronisk migrän och andra former av svår huvudvärk får tillgång till adekvat specialistvård. Två tredjedelar av alla svarande partier vill satsa på utbildning av primärvården, 50 procent vill införa vårdprogram och 17 procent vill inrätta en specialiserad huvudvärksenhet centralt i regionen för utredning och behandling av patienter med svår migrän och huvudvärk.

Rätt behandling kan vara skillnaden mellan självförsörjning och utanförskap. Huvudvärksvården är dock allt annat än jämlik. Den är ett migränlotteri, där invånarna i Västra Götalandsregionen är förlorare. Regionpolitikerna har nu uttryckt en vilja att rusta upp huvudvärksvården. Nu är det dags att gå från ord till handling, politiker. Svik inte 181 000 migrändrabbade västgötar och deras anhöriga.

ANNONS

Anna Karin Wallberg, ordförande i Huvudvärksförbundet

ANNONS