Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sdlsxdc5c05-nh
RISK FÖR BIVERKNINGAR? Vaccination mot mässling är ingen självklarhet med tanke på att vaccinet kan orsaka allvarliga biverkningar, enligt insändarskribenten.

Vaccination är inte självklart

De flesta föräldrar bekymrar sig över sina barn och barnbarn. Man vill göra det som är absolut bäst för dem. Men ibland kan det vara svårt att avgöra vad som är rätt eller fel.

Vaccination mot mässling till exempel är ingen självklarhet med tanke på att vaccinet kan orsaka allvarliga biverkningar.

Ett läkemedelsföretag som tillverkar mässlingvaccin har offentliggjort en förteckning över sjukdomar som förekommit efter vaccination: besvär i blod-, lymf-, mag-, tarm-, hjärt-, immun-, nerv- och andningssystemet är åkommor som kopplats till detta "skyddande" vaccin. Det finns även risker för ögonskador och hörselnedsättning till följd av mässlingvaccination.

Numera ges inte mässlingvaccinet separat utan kombineras med vaccin mot påssjuka och röda hund, det så kallade mpr-vaccinet, som ingår i barnvaccinationsprogrammet i Sverige. Barn som vaccineras med mpr utsätts alltså för tre virussjukdomar samtidigt, vilket ju måste innebära en ökad risk för negativa komplikationer.

Drygt 300 vetenskapliga arbeten från hela världen visar att det inte finns någon medicinsk grund för att kombinera mässling-, påssjuke- och röda hund-vaccinerna i ett enda vaccin. Dessutom kan påpekas att personer som får mpr fortfarande är mottagliga för de tre sjukdomarna.

BAH

MEST LÄST