Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En ansvarsfråga. Insändarskribenten är frågande till hur det kan komma sig att ingen tar på sig ansvaret för de skador det fallna trädet orsakade.

Vem har egentligen ansvaret?

Det kan inte vara möjligt att den som äger skog står utan ansvar för den. Inte heller väghållaren som har vägen intill tar på sig ansvaret.

Då det händer att ett träd faller ner på vägen och skadar ett fordon, så skyller alla på alla och ingen tar sitt ansvar.

Läs också: "Trädet kunde ha dödat oss"

Svea skog säger att man inte har något ansvar för sin skog eller träd som faller ner. Trafikverket som i många delar har vägarna igenom eller bredvid skog och mark, har heller inget ansvar för nedfallna träd. Man säger att det ibland hamnar på räddningstjänsten att röja upp.

Räddningstjänsten i sin tur gör inte några säkerhetskontroller utmed våra vägar för att undanröja misstänkta hot av ruttna träd som eventuellt kan falla omkull och skada någon förbipasserande.

Detta är ett stort moment 22 där ingen har eller tar något ansvar utan det får den drabbade stå för.

Hur kan detta vara möjligt? Det måste vara något fel i lagen om ansvar. Till och med en hundägare har så kallat strikt ansvar för sitt djur. Även om hunden har rymt och orsakar skada eller biter någon, har ägaren det yttersta ansvaret och kan ställas till svars och bli ersättningsskyldig för vad hunden gjort.

Något är allvarligt fel.

G-Ason, Vänersnäs