Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

År du blyg som en skir björk?

När vi ska beskriva en sinnesstämning eller beteende använder vi ibland liknelser med djur. Någon beskrivs som glad som en lax, arg som ett bi eller flitig som en myra.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Författaren Linnéa Jägrud har gjort så, fast tvärtom. I boken Rynkor och Bark utgår hon från trädens värld beskriver träden med mänskliga förtecken.

Förutom att hon jämför trädets liv med mänsklighetens livscykel ger hon olika arter olika personligheter. Så är till exempel boken en streber som ständigt strävar efter ljuset. Han är affärsmannen, prydlig med slätstruken skjorta och grå kostym. Reslig, välklädd och snygg, men stenhård inuti. I hans skugga är det svårt att leva. Eller björken som hon beskriver som trädet som på ett positivt sätt dansar in våren. Skir och oförstörd går hon från lila till grönt och när väl våren bestämt sig för att stanna vecklar hon stolt ut sig. Träffande, inte sant?

Träd får ofta en speciell plats i våra hjärtan och många av oss har under barndomen letat efter bra klätterträd. Själv minns jag en hassel i stadsparken i Ulricehamn. Som vuxen blir det inte så mycket klättrande, men att slå sig ner i skuggan av en björk eller ask är rogivande. Asken vi hade på tomten i Frännarp och vars stora blad gav oss en skön skugga sommartid var fantastisk även om trädet slog ut sent och först med att släppa bladen på hösten. Eller som det gamla talesättet säger; Asken är som nattfriaren, kommer sent och går tidigt.

Goda vänner i Träslövsläge har en fantastisk kastanj på sin tomt. Under den tillbringas större delen av dygnet och en superbarnvakt. Dottern, då några månader gammal, var helt fokuserad på kastanjebladens rörelse där solen skapade glitter och skugga om vartannat. Sedermera, när dottern fick mer spring i benen blev det trädet ett av hennes klätterträd.

Var står ditt älsklingsträd? Varför inte besöka det och minnas – åtminstone i tanken.

Trevlig helg!