Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Alla människor har ett val

KRÖNIKA: Vad som gör att vissa nyheter får enorm spridning på sociala medier är ett mysterium av samma proportioner som Bermudatriangeln. De lever helt enkelt sitt eget liv, och når långt utanför den tänkta läsekretsen.

Det finns ett exempel som jag gillar, och som dessutom är aktuellt. Många är nämligen de som synat artikeln om 34-årige Markus, som lämnade sin inrutade tillvaro i Stockholm för ett betydligt enklare liv i Dalaskogarna. Åtta dagar i månaden arbetar han med ensamkommande flyktingar på ett boende, resten av tiden är han ledig. Det innebär nio månaders "semester" per år.

Markus kan därmed placeras in i kategorin "downshifting", som handlar om att minska konsumtionen, öka medvetenheten och identifiera de värden – bortom prylar och jobb – som verkligen gör livet meningsfullt. Det hade kunnat avfärdas som new age-flum om det inte lät så vettigt.

Det illustrerar inte bara en dröm som många bär inombords – den om att arbeta mindre och få mer tid till att vårda sig själv samt sina relationer – utan även det faktum att alla har ett val. Beslutet över ditt liv ligger i dina händer. Det må låta självklart, men ofta känns det som att man trampar runt i ett hamsterhjul, tillsynes fångad i ett imaginärt fängelse där möjligheterna är kraftigt begränsade.

Vad jag menar är att det inte behöver vara såhär: vi måste inte arbeta åtta timmar per dag, sträva efter konstant tillväxt och försaka våra drömmar för att samhällets ramar är för snäva.

Det är givetvis en personlig fråga, men även politisk. Ni kanske minns att sex timmars arbetsdag – möjligen det första steget mot en annan verklighet – prövades på Svartedalens äldrecentrum i Göteborg förra året, via ett initiativ från Vänsterpartiet.

Försöket avslutades i april – trots att det skulle ha pågått fram till årsskiftet – och man har kunnat uppmärksamma hur de anställdas sjukfrånvaro minskat radikalt. Problemet är, som så ofta i dessa tider, kostnaden. Det är en jobspost som blir svår att komma förbi om inte hela samhället gemensamt bestämmer sig för att downshifta samtidigt, vilket förefaller tveksamt just idag.

I stället hamnar valet hos individen. Nästan allt är ju möjligt, glöm inte det.

MEST LÄST