Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Använd dina ord varsamt

KRÖNIKA: Som nybakad journalist fick jag uppdraget att skriva om skörden som höll på att torka bort. LRF hade kallat till presskonferens och det var rena domedagsstämningen.

LRF-representanten var förtvivlad, bonden var förtvivlad, reportern från en annan tidning var förtvivlad över denna torka. Man talade om total katastrof och hävdade att böndernas ekonomi havererar fullständigt om inte regeringen sköt till mer pengar till jordbruket.

Jag har då och då tänkt på den här presskonferensen och den reaktion jag fick när jag ifrågasatte domedagsprofetian och undrade om ordet katastrof verkligen var det rätta i sammanhanget. Man kunde tro att massvält stod för dörren, flodbäddar torkar ur och bönderna var på väg att slakta sina djur när det inte längre fanns något foder. Det var inte populärt och alla runt bordet, inklusive kollegan från den andra tidningen tyckte jag var arrogant som ifrågasatte böndernas situation.

Jag tycker fortfarande att min undran var rimlig. Särskilt när vi nu också vet att skörden bara blev marginellt sämre jämfört med föregående år. På samma sätt behöver vi alla hålla tungan rätt i mun för att undvika stigmatisering av grupper eller underblåsa stereotypa bilder. Inom den psykiatriska vården till exempel har man medvetet arbetat med detta. Genom kampanjer vill man ändra attityden och peka på fördomarna.

När ord används till småttigheter och beskrivs med alltför kraftiga uttryck, nöts dom ut och förlorar sitt värde. Här har vi inom media ett ansvar, men också i debatter gäller det att uttrycka sig utan att ta till bombastiska ord för att beskriva skillnader mellan politiska ståndpunkter. Visst kan vi behöva spetsa till en rubrik för att texten ska bli läst, en politiker som uttrycker sig kraftfullt och slagfärdigt blir oftare citerad och når ut i mediebruset, men vi måste göra det med finess och lita på att budskapet i sig är intressant nog. Annars vrålar vi bara högre och högre och till slut är det ingen som hör.

Trevlig helg!

MEST LÄST