Löfven. Pressas av både interna kritiker och av opinionssiffror.
Löfven. Pressas av både interna kritiker och av opinionssiffror. Bild: Stefan Bennhage

Blir S ens näst störst i höst?

Hårda tag politiskt men ändå blir opinionsutdelningen ett hårt slag i magen. Det är ingen självklarhet att S ens blir näst största parti när rösterna räknats.

ANNONS
|

Stefan Löfven (S) skulle rädda partiet från Håkan Juholt men efter nästan fyra år som statsminister noterar partiet återigen den nivå som tvingade bort förre partiordföranden.

Försöken att just nu väljarmaximera genom att inta en paradoxal både-och-linje, där budskapen inför valet består av både migrationsamnesti och hårda åtgärder för förbättrade avvisningar, ser inte ut att gå hem.

Mer än en gång har Löfven i kontroversiella frågor dessutom varit otydlig och i efterhand fått backa. Exemplet om indragen skolgång för papperslösa häromveckan (4/5) var bara ett exempel. Väljare lär inte uppfatta kursen som stabil.

För ett maktparti som Socialdemokraterna, som gör anspråk på att vara statsbärande, innebär det nu uppmätta läget på 24 procent (DN/Ipsos) inget annat än en brutal omskakning av den så länge gällande självbilden. Mätningen är inte heller ett enstaka skrämselmoment för maj månad utan ser ut att vara en trend i tiden just nu. I en Sifomätning noterades 25,2 och när Svensk väljaropinion släpptes i veckan var siffran 25,6.

ANNONS

Valresultatet 2014 på 31 procent var i sig svagt, den oerhört marginella ökningen från 2010 års 30,7 procent innebar nyckeln till Rosenbad inte för att man var valets vinnare utan för att allianspartierna backade och erkände sig besegrade. En decemberöverenskommelse kom och gick men hälften av allianspartierna har under hela denna mandatperiod låtit hedra dess minne.

Socialdemokraterna har, med sin koalitionspartner Miljöpartiet, alltså utgjort landets regering på nåder. Att S mot trots styrkeförhållandena i kammaren lett regeringen de senaste åren lär ha bidragit till en bild av partiet som starkare än vad det egentligen är. För siffrorna talar åt ett annat håll, där maktmonopolet alltmer krackelerar.

Under den mest prövande tiden Anna Kinberg Batra (M) ledde Moderaterna spekulerades det i om Sverigedemokraterna skulle gå om Moderaterna i valet. Sedan dess har, för Moderaternas del, partiledaren bytts ut och opinionssiffrorna stabiliserats.

Nu börjar däremot placeringen på guld-, brons-, respektive silverpallen den 9 september torna upp sig som en öppen fråga. I DN/Ipsos majmätning är avståndet iögonfallande kort. M landar på 22 procent medan SD:s siffra visar på 20.

Det skiljer alltså 2 procentenheter mellan SD upp till M och även två procentenheter därifrån upp till S. Opinionsundersökningar är inte valresultat, men brukar ge goda fingervisningar och dessutom tenderar S att backa något under spurtperioden.

ANNONS

Den 5 juni släpps SCB:s partisympatiundersökning. Socialdemokraterna har nervösa dagar framför sig.

ANNONS