Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bilder: Kin Cheung/Stefan Bennhage

En Pokémon-sommar att minnas

Krönika: Sommaren 2016 kommer inte att bli ihågkommen för vädret, varken i positiv eller negativ bemärkelse.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Nej, sannolikt blir de bestående minnena istället vansinnesdådet under det franska nationaldagsfirandet i Nice, Islands publikfrieri under EM i fotboll samt Bruce Springsteens tre spelningar på Nya Ullevi. Och – icke att förglömma – det explosionsartade intresset för mobilspelet Pokémon Go, som släpptes på svensk mark i mitten av juli.

Två veckor senare kan vi konstatera att succén, sett ur utgivarens perspektiv, är monumental, och att ingen människa kan ha missat spelets entré på marknaden, såvida inte hen bor under en sten.

Man kan givetvis också tycka vad man vill om Pokémon Go och dess utformning, men en sak borde stå tämligen klar: få företeelser har haft så positiv effekt på den generella folkhälsan.

I en värld där stillasittande har blivit det största hotet mot ungdomars välmående är nämligen allt som uppmuntrar till motion välkommet.

I Pokémon Go är tanken att man som spelare ska fånga, träna, byta och strida med virtuella figurer som finns utspridda i trakten.

För att lyckas måste man röra på sig, och det går knappt att undvika dessa Pokémon-jägare i ens egen omgivning – de vandrar omkring med blicken ömsom fäst på mobilen, ömsom mot horisonten.

Själv är jag ingen utövare, men flera i min bekantskapskrets är frälsta. I deras fall märks det främst genom att de emellanåt är mentalt frånvarande i sociala sammanhang.

Som synes finns det både för- och nackdelar, och i Brasilien anser man att så mycket ryms inom den första kategorin att staten försökt tvinga fram spelets premiär även där.

Samtidigt har AFP rapporterat om barn som flyr den våldsamma verkligheten i krigets Syrien genom att jaga pokémon, och i Tvåstad jublar företagare – däribland glassförsäljare – för att alltfler människor nu befinner sig i centrum och tar del av handeln.

Däremot är det inte här kommunernas ansvar att, i brasiliansk anda, elda på Pokémon Go-besattheten, utan det bör få fortgå utan inblandning. Kanske självklart för vissa, men ändå värt att påpeka med tanke på det avtryck som spelet har satt på samhället.