Fairtrade ett verktyg för Agenda 2030

REPLIK. I ledaren: ”Får vi ut något av LO:s succéprojekt” kritiserar Max Eskilsson konceptet med Fairtrade och Fairtrade Citys. Att kommuner som engagerar sig för hållbarhet och handel där mänskliga rättigheter respekteras porträtteras som något negativt är mycket ledsamt. Sverige behöver fokusera på att göra mer för grundläggande mänskliga rättigheter - allt i enlighet med Agenda 2030.

ANNONS
|

I juni 2018 finns 71 kommuner Fairtrade City-diplomerade i Sverige. Diplomeringen av Fairtrade City syftar till att öka kännedomen om rättvis handel och efterfrågan av varor producerade med respekt för mänskliga rättigheter. Att Sveriges kommuner väljer att visa att de värnar om goda arbetsvillkor och att mänskliga rättigheter respekteras i inköp är något mycket positivt.

Som certifiering är Fairtrade unik då Fairtrade International ägs till 50 procent av de odlare och anställda som certifieringen verkar för. Den andra hälften ägs av de 21 nationella Fairtrade-organisationer som representerar marknaden, där Fairtrade Sverige är en av dessa.

Det innebär att Fairtrade Sverige äger motsvarande cirka 2 procent av Fairtrade International. Fairtrade Sverige AB ägs till 50 procent av LO och 50 procent av Svenska kyrkan. LO:s och Svenska kyrkans inflytande och rösträtt i Fairtrade International motsvarar därmed ca 1 procent vardera. Fairtrade-certifieringen och det arbete Fairtrade Sverige gör, gynnas av odlare och anställda som producerar de varor vi dagligen konsumerar.

ANNONS

Skribenten hänvisar till Slöseriombudsmannens rapport vars kritik handlar om att Fairtrade City-diplomerade kommuner lägger 156 miljoner på arbetet med Fairtrade, varav 148 miljoner går till inköp av Fairtrade-märkta produkter. Denna kritik faller på sitt eget grepp, då det intressanta är hur stor merkostnad valet att efterfråga produkter som följer rättvishandelsprinciper medför. Kommunerna skulle konsumera kaffe, te, bananer och dylikt även om de inte var diplomerade Fairtrade City.

LÄS MER:Får vi ut något av LO:s succéprojekt?

Studier och rapporter bjuder sällan på svartvita svar och kräver något av en påläsning. De senaste åren har flera oberoende rapporter från kända lärosäten visat på att Fairtrade-certifieringen varit ett effektivt verktyg för att förbättra levnadsvillkoren för odlare, anställda och deras familjer och de samhällen där certifieringen finns.

Fortfarande lever 800 miljoner människor i fattigdom och dagligen kränks människor i sitt arbete. Det är något vi inte kan acceptera.

Hewan Temesghen, generalsekreterare Fairtrade Sverige

ANNONS