Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Häng dem oppå väggen

En känd och uppskattad röst har tystnat efter en tids sjukdom. Författaren Torgny Lindgren är död, och genast saknar jag hans säregna ord och uttryck. Hans ­melankoliska ironi och kärlek till livet och människan.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

När nyheten om hans död når mig är jag på resande fot, och befinner mig också i skrivande stund drygt 12 mil från min bokhylla som rymmer några av hans mest uppskattade verk.

Jag vill hem. Genast. Bläddra i Norrlands akvavit, Ormens väg på hälleberget, Batseba och Klingsor. Förpassa mig till doften av den västerbottniska myllan. Återvända till Minnen, memoarerna som han utgav efter mången vånda och mycken tvekan.

”Snart ett halvt sekel har jag försörjt mig på mina inbillningar. De har varit mycket omfattande. Att börja kalla dem minnen vore pinsamt”, sa han i samband med utgivningen. Vilket för tanken till författarens tolkningsföreträde till sina minnen, och till den väg som det i sin tur öppnar för läsarens sinnen. Hur det ger perspektiv på verkligheten med en dos av såväl närhet som distans.

Ändå är det ett av hans andra uttryck som spontant dröjer sig kvar. Från Skräddar Molin. ”Orden finns ju alltid. Men då du säger dem eller stavar eller hänger opp dem oppå väggen, då först får dem livet. ”

Att just dessa ord dyker upp i huvudet hos en mångårig journalist och redaktör är kanske inte så egendomligt. Skräddar Molins mediterande och livslånga produktion av broderade väggbonader skulle kunna ses som en uttrycklig vilja att förmedla tänkvärda budskap till annan och envar. En slags mission.

Tanken vandrar vidare. Från Torgny Lindgrens kärleksfulla, bryskt närvarande ironi och skrönor via de forna väggtidningarna i folkrepublikens Kina till modern tids media och lokaljournalistik.

Likheten finns där. Likheten i driften och missionen mellan Skräddar Molin och alla som i likhet med oss på TTELA strävar efter att placera orden på ett sätt så att de får en djupare innebörd och faktiskt kan göra skillnad.

Trevlig helg!il Resare