Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Integration är allas ansvar

Att mångfald berikar tycker de flesta. Möjligheten att lära sig av andras kulturer och få ta del av andra människors erfarenheter gillar vi. Ju fler infallsvinklar man kan få på ett problem desto större chans till framgång och färre dikeskörningar blir det.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Samtidigt är vi bekväma och tycker det är enklare att jobba tillsammans med personer som tänker och är som vi själva.

Därför behöver vi lyssna på personer som Carina Hanson. Hon är vd för familjeföretaget Estrella och pratade i torsdags inför ett par hundra företagare i samband med Bohusbiennalen, som ägnade eftermiddagen åt mångfald. Förutom att företaget har många olika nationaliteter anställda hos sig betonade hon vikten av att ha ett engagemang i närområdet.

Estrella, som har en fabrik i Angered, lägger ner tid och kraft på att delta i det sociala närområdet. Företaget ställer krav men anpassar sig också till andra kulturer som i sin tur skapar lojalitet gentemot företaget. Och med lojala medarbetare vågar man mer, för om man inte vågar satsa, ja då får man heller ingen utveckling. För att klara det behövs en modig företagsledning. Olika kulturer och traditioner ska leva parallellt och jämkas samman för att den berömda win-win-situationen ska uppstå.

Men just detta att ta del av andras liv och kulturer är inget nytt problem. Landshövding Lars Bäckström, uppvuxen i Uddevalla, drog sig till minnes hur bohusläningarna raljerade över P-bönderna och trollhättebor på 60-talet. Och vi P-bönder raljerade i vår tur över skaraborgsböndernas storhetsvansinne och göteborgare. Och vi gjorde det därför att vi inte kände några och därför att vi var ovana vid att se på saker och ting på ett annat sätt än vårt egna.

Idag kommer människorna från andra länder. Men om vi vågar utmana oss själva, både företagsledare, anställda och grannar och integrera oss med det nya, ökar förståelsen hos alla och vi hjälps åt att minska utanförskapet i samhället.