Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Journalistik är mer än rykten

  Framhäv inte berörda personers ras, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.

  Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

  Ovanstående är ett citat ur de pressetiska reglerna som mediebranschen kommit överens om. Regelverket finns till för att media ska respektera den personliga integriteten och inte peka ut grupper i samhället. Dokumentet är viktigt för oss som jobbar i branschen och tillsammans med utgivarskapet håller det undan skvaller och ryktespridningar.

  Just utgivarskapet är en garant för att alla journalister på redaktionen granskar nyheterna, dubbelkollar och går till botten med källorna, ser till att ha fått all vederhäftig information och har den från hästens mun. Vi har inget egenintresse i det vi skriver och drivs inte av andras agendor utan strävar efter att beskriva så många sanningar som möjligt. Det ska ställas mot all den enorma flod av information man kan ta del av i sociala medier, hemsidor och bloggar. Information, där det är svårt att spåra källan och ibland kommer uppgifterna från lobbyister som bara är intresserade av att lyfta fram sitt perspektiv.

  Visst finns det bloggare och sajter som är seriösa och som drivs av en passion för sitt uppdrag, men dessa har inga pressetiska krav på sig.

  Ibland får jag höra att jag är en feg ansvarig utgivare som gömmer mig bakom de pressetiska reglerna och att jag borde opponera mig mot regelverket.

  Men det tänker jag inte göra av det enkla skälet att det pressetiska regelverket är bra. Reglerna visar respekt gentemot individen och tar hänsyn, vilket är en viktig ingrediens i vårt samhälle och för vår trovärdighet. Har inte kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning någon betydelse i sammanhanget, då ska vi inte heller skriva det.