Lööf borde säga nej till amnestiförslag

Regeringens förslag om godtycklig halvamnesti hotar rättsäkerheten. Centerpartiet måste våga stå mot lockande idealism och rösta nej till förslaget.

ANNONS
|

Slutligen presenterades det uppdaterade förslaget om en ny chans att få stanna en tid för en grupp ensamkommande. Idén framstår fortfarande som något av ett amnestiförsök som gäller en viss tid framåt. Även politiker som vill ta steg mot öppnare gränser borde inse hur märkligt förslaget är och vilka signaler det sänder.

Det handlar om ungefär 9 000 sökande som kom 2015 och fick avslag på asylansökan. Hårdare lagstiftning och långa handläggningstider ska inte få påverka som faktorer, lyder försvaret för speciallösning. Dessutom kan de ha fyllt 18 under processen, även om de var underåriga från början. Tanken är att de berörda personerna ska få chans att stanna genom gymnasiestudier. En av de största nyheterna med förslaget, som i en första tappning presenterades redan tidigare i vintras, är att kravet på att styrka identitet sänks.

ANNONS

Grundläggande för rättsäkerheten måste vara tydlighet och konsekventa regler. Att en lagstiftning föreslås skräddarsys för att ge en viss grupp möjlighet att stanna blir uppenbart en särlösning där man i efterhand försöker lappa och laga.

Att uppleva att man faller mellan stolarna och veta att man hade kunnat få annat besked om ärendet behandlats tidigare slår såklart hårt mot de enskilda. Samtidigt prövar Migrationsverket i alla löpande fall mot aktuell ålder och det måste för statliga trovärdighetens skull fortsatt vara principen.

Förslaget antar i praktiken formen av en politisk överprövning över förvaltning och juridik. På det sättet kan signalen framåt sett bli att Sverige "löser" sådana här situationer bit för bit och därmed skapa nytt hopp som inte infrias.

Regeringen och Vänsterpartiet står bakom medan nästan hela oppositionen sagt klart nej. Centerpartiet, som förra året var med och röstade igenom den så kallade gymnasielag som nuvarande förslaget utgår från, har nu utslagsrösten. Än så länge har inget klart besked lämnats även om man tydligt sagt sig vara positiva mer än en gång.

Utifrån verkar det för C betraktat svåra beslutet handla mer om strategi än politik. Uppenbart är man positiva i sak, under debattens gång har invändningar gällt att förslaget kanske inte blir tillräckligt långtgående. Av allt att döma handlar det nu om symbolvärdet i att ett valår där migrationsfrågan kan bli stor hjälpa en rödgrön regering att driva igenom en förmildring.

ANNONS

Samtidigt lär rädsla finnas om att av väljare uppfattas svika de sökande när möjligheten faktiskt fanns.

Sitsen är förståelig men om Centerpartiet vill se en rättsäker migrationsprocess, som man nyligen betonade att man gör, borde man överväga att avfärda lagförslaget av mer principiella skäl. Det vore värdigt att våga tänka om.

ANNONS