Ingalill Sundhage, chefredaktör på TTELA.
Ingalill Sundhage, chefredaktör på TTELA.

Media ska ha fokus på etik

När vi berättar om våld och kriminalitet får vi ibland höra att vi undanhåller väsentliga detaljer om de som är misstänkta och vi gömmer oss bakom de pressetiska reglerna. Och när vi inte skriver som det verkligen är, vilket brukar betyda att vi ska skriva om det är en invandrare som är misstänkt, finns det de som tycker att vi är politiskt korrekta, styrda av makten och fega.

ANNONS
|

Detta är ett dilemma. För samtidigt som vi i media värnar integriteten och arbetar efter pressetiska regler kan det braka loss på facebook och människor hängs ut med namn och bild. Och finns ordet invandrare med exploderar det av kritiska röster om invandring som radas upp som ett pärlband i olika facebooktrådar. Och media beskylls för att mörka sanningen.

Så klart att jag som ansvarig utgivare tar intryck av sådana påståenden och reflekterar över hur jag ska förhålla mig till det vi vet. För även om forskningen säger en sak – nämligen att det finns andra parametrar som är väsentliga än just etnicitet när brott begås, vet jag att reaktionen inte låter vänta på sig. Som media ska vi förhålla oss källkritiskt. Innan polisen har fått full koll är informationen otydlig. Missuppfattningar kan förekomma och därför gäller det för oss att ha tungan rätt i mun och inte göra något som kan skada oskyldiga. Därför ska vi exempelvis vara försiktiga med att i ett tidigt läge gå ut med signalement. Vi har ingen möjlighet att kontrollera uppgifterna och risken att vi sprider felaktiga uppgifter är stor.

ANNONS

Det jag minst av allt vill bidra till är den polarisering som sker i debatten om flyktingar och invandring till vårt land. Att förenkla frågeställningarna, utgå från en personlig händelse och sedan dra generella slutsatser, skadar debatten och det vill jag inte bidra till. Om begreppet god ton togs på allvar och argumenten är väl underbyggda skulle debattklimatet gynnas. Det är inte att vara feg.

ANNONS