Naturbetesmarkerna är en värdefull resurs

Det är viktigt att aktivt välja mejerivaror gjorda på svensk mjölk och svenskt kött.

ANNONS
|

Replik

på artikel i TTELA den 15 augusti

Per-Anders Jande från organisationen med det försåtliga namnet Svensk mat- och miljöinformation, men som egentligen är en ren veganpropagandarörelse, får chansen att uttala sig om den svenska mjölkkrisen i en artikel i TTELA 15/8.

Jande säger i intervjun, i linje med hans organisations mål att vi över huvud taget inte skall hålla djur:

”Vi skulle kunna minska betande djur till 20 procent och hålla naturbetesmarkerna öppna. På så sätt bevaras också den biologiska mångfalden som är viktig för växter och djurs överlevnad”.

Denna rena villfarelse måste jag bara bemöta eftersom det för den oinvigde kan låta som information från en sakkunnig person.

ANNONS

Naturbetesmarkerna ligger djupt förankrade i den svenska folksjälen och är på många sätt en värdefull resurs för samhället.

De har stora skönhets- och rekreationsvärden, de har varit viktiga foderresurser och är viktiga kulturminnen, och de innehåller en omfattande och för Sverige en helt unik biologisk rikedom. Dessutom binder betade gräsmarker koldioxid vilket gör att köttet från de betande djuren är klimatsmart.

70 procent av de svenska nötkreaturen kommer ur mjölkproduktionen. I dag står svenskt kött endast för 50 procent av det nötkött vi konsumerar i Sverige.

Likadant är det med osten, bara varannan är i dag gjord på svensk mjölk. Bland annat därför växer de svenska naturbetesmarkerna nu igen i en oroväckande snabb takt.

Det går inte, som Per-Anders Jande verkar tro, att hålla naturbetesmarker öppna genom att odla grönsaker i stället. Det är bara mulen som kan vårda dem.

När en naturbetesmark överges växer buskar och skog fram och mycket av den speciella floran och djurlivet försvinner och det går ganska fort. På 10 år kan en naturbetesmark förändras från ett myller av arter till en ganska enahanda buskmark.

ANNONS

Det finns inget annat sätt att bevara våra artrika svenska naturbetesmarker än att aktivt välja mejerivaror gjorda på svensk mjölk och svenskt kött såväl i butiken som på krogen.

Anders Håkansson

Ordförande LRF Gestad

ANNONS