Nu kastar jag mig in i den lokala debatten

ANNONS
|

Då var det dags. Med en förväntansfull nyfikenhet tillträder jag som Ttelas ledarskribent. Jag ser fram mot att bevaka politiska turer och aktuella frågor med given utgångspunkt i det lokala. I grunden är jag en liberalt sinnad statsvetare med stort engagemang för att försöka förstå politiken och dess konsekvenser. I somras förra året tog jag min masterexamen i statsvetenskap i Lund och under hösten har jag läst en kurs i intervjupsykologi.

Politiskt har jag en bakgrund inom Centerpartiet, där jag har varit engagerad i Skånes lokalpolitik under mina studieår. Eget ansvarstagande och individuell frihet kombinerat med stöd i sammanhang där det krävs ser jag som viktiga utgångspunkter för liberalismen. Säkerhets- och försvarspolitik ligger mig varmt om hjärtat och är något jag 2016 fick stor möjlighet att fördjupa mig i som praktikant på den utrikespolitiska tankesmedjan Frivärld. Med allt mer aggressiva, närliggande Ryssland blir frågor om Sveriges säkerhet och den försvarskapacitet som krävs mer aktuellt än på länge.

ANNONS

Tidigare har jag skrivit i bland annat Gotlands Tidningar och Skånska Dagbladet.

Denna del av del Västsverige är minst sagt bekant mark för mig eftersom min fars sida släkten kommer från Vänersborg och det känns väldigt kul att nu flytta hit. Inte minst politiskt är området dynamiskt bevakningsmässigt. Den betydelsefulla industrin Nevs och den regionala kulturpolitiken närvarande genom Film i Väst är bara två exempel på den bredd av uppslag till frågor som närområdet inbegriper.

Vi står nu inför ett spännande valår. Traditionellt har det med våra två relativt jämnstora block gått att tala om att antingen höger- eller vänstersidan helt enkelt vinner ett val och därmed regeringsmakten. Nya parametrar har med Sverigedemokraternas opinionsmässiga framfart infunnit sig. Det interna missnöjet över att Alliansen efter 2014 års val inte ens försökte regera lär dessutom göra det angeläget för borgerligheten att visa framfötterna denna gång. Även med ett hyfsat resultat för de borgerliga saknas däremot samsyn om vad som ska hända efter själva valet. Redan på förhand ser det alltså tveklöst ut som att valrörelsespelet så att säga inte lär sluta med själva valdagen.

På våra lokala styrnivåer är det etablerade socialdemokratiska maktinnehavet i kommunerna tydligt, med Trollhättan som ett tydligt fall. Trenden är samtidigt tydlig i opinionen överlag. Svenska socialdemokratins glansdagar ser glädjande nog ut att vara över och frågan är hur länge partiet kan vara dominerande ute i kommunerna. Det regionala styret med Alliansens partier och med Miljöpartiet med i båten utgör en dynamik i sig. På nationell nivå har ett sådant samarbete inte blivit av men det förekommer just här och även i en del kommuner. Västra Götalandsregionens styre är i sig ett tecken för hur socialdemokratin i maktställning numera inte är en självklarhet.

ANNONS

I början av detta valår kommer jag bland annat att börja titta på välfärdsåtagadena på lokal nivå. Den offentliga sektorn har en stor och svår uppgift och vi behöver alltid vara på vår vakt för hur ansvarsfullt den sköts. Hur tilldelas medel, vilka beslut tas och med vilken motivering? Det är även viktigt att titta på vad det är för förslag som läggs fram från politiskt håll. För sådan är politiken: En verksamhet med faktisk förvaltning och en ständigt pågående debatt med positionering för att markera inför väljare rullar på parallellt. På inget sätt är aspekterna frånskilda, det ena är tätt sammanlänkat med det andra. Med det sagt är jag övertygad om att såväl det politiska spelet som den politik som förverkligas behöver uppmärksammas.

ANNONS