NU-sjukvården går på knäna

KRÖNIKA: "Bristen på sjuksköterskor är helt enkelt alarmerande, inte minst inom NU-sjukvården".

ANNONS
|

I popularitetsomröstningar över årstider brukar sommaren nästan uteslutande hamna överst. Under några få månader lever en hel befolkning upp – den skrattar, dricker, dansar, solar och socialiserar sig.

Men det finns en plats som är undantagen detta tillstånd, och där sommarveckorna istället tenderar att forma ett litet helvete på jorden: nämligen inom sjukvården. Och då är det i första hand inte patienterna som drabbas allra värst, utan snarare personalen.

Bristen på sjuksköterskor är helt enkelt alarmerande, inte minst inom NU-sjukvården, som omfattar Näl i Trollhättan samt Uddevalla sjukhus. Där är oron stor och på intet sätt obefogad.

I en insändare till TTELA beskrivs situationen träffsäkert av signaturen Syster Annica (20 maj). Hon konstaterar sig ha världens roligaste jobb, men fruktar den effekt som tidigare besparingar kommer att få framöver. Konkurrensen med kommunerna, som betalar bättre och erbjuder färre arbetshelger, gör att Näl har svårt att locka vikarier. Ledningen har beställt en Porsche men ger bara personalen resurser till att skruva ihop en tom kaross, fortsätter insändaren, vilket är en passande metafor i den region som varit och fortfarande är känd för sin fordonsindustri.

ANNONS

Att Näl skulle gå samma öde som Saab tillmötes är såklart inte möjligt, men det finns ändå en parallell i fallen. Och det är att ekonomiska beslut som tagits kan visa sig bli ödesdigra i det längre perspektivet.

Näl är samtidigt ingen isolerad oroshärd. Både SCB och SKL har kartlagt att det kommer saknas 170 000 medarbetare i den svenska sjukvården om utvecklingen fortsätter. Den ansträngda situationen bekräftas också av två företrädare för NU-sjukvården i en replik (26 maj) på Syster Annicas insändare. De konkreta lösningarna lyser dock med sin frånvaro.

Vad kan då göras? Framförallt måste eftersatta löner höjas, specialisering uppmuntras och heltid erbjudas i större utsträckning. Dessutom behöver vi bli snabbare på att validera utländsk utbildning, för att ta tillvara på outnyttjad arbetskraft.

Att hyra in dyr bemanningspersonal samt kräva övertid är ingen hållbar utväg. Något behöver göras, allra helst redan idag.

ANNONS