Reglera energidryck lagom

Härligt men farligt? På senare år har debatten om reglering av energidryck blossat upp ordentligt.

ANNONS

Dessa lent sötade och koffeinspetsade drycker ger många en snabb kick. Exakta nivåer av koffein skiljer sig åt men klart står att den lite läskaktiga inramningen kan göra det lättare att konsumera stora mängder utan att riktigt vara medveten om hur mycket man egentligen intar, som när det gäller kaffe.

Som TTELA berättade i mars har flera högstadieskolor i Mellerud, Vänersborg och Lilla Edet infört faktiska förbud (TTELA 21/3).

Det är bra. Tillsammans med det faktum att många näringsidkare slutit sig samman i ett branschgemensamt handslag om rekommenderad åldersgräns på femton år är skolförbud en rimlig åtgärd. Det finns vuxna som kan hantera energidryck och med måtta använder det vid särskild, tillfällig ansträngning. För barn och unga måste dock tröskeln till att använda denna typ av drycker vara högre.

ANNONS

LÄS MER: Fler borde förbjuda energidryck

Att värna om detta handlar inte om moralpanik utan att se ett utbrett fenomen och att reagera på det. I TTELA:s reportage från mars tryckte Mia Ericson, som forskar kring bland annat energidryck, på hur koffeinruset kan slå hårt mot just unga. "Koffein har stora effekter självt och har inte så bra effekter på unga. I kombination med andra saker där taurin är en del blir det en förstärkt påverkan".

LÄS MER: Här har skolorna förbjudit energidryck

Under året har Livsmedelsverket, på uppdrag av regeringen, utrett tänkbara åtgärder för att eventuellt börja reglera energidrycksprodukter hårdare. Häromdagen presenterades resultatet. Det ligger i betraktarens öga om man vill kalla det koncist eller vagt. Den skarpa formuleringen lyder hursomhelst ”Några exempel är att införa åldersgräns, genomföra informationsinsatser till konsumenter samt möjligheten att begränsa i marknadsföringen av energidrycker” (Livsmedelsverket).

Det hela ger ett förvånansvärt kort och lite svepande intryck.

Notera bara en sådan sak som att det i förbifarten nämns inlindat hur reklam kan förbjudas och hur koffeinmängden i sig kan regleras. Ingen precisering om nivåer finns däremot, vilket poängteras när man ringer upp Livsmedelsverkets presstjänst.

ANNONS

En formell åldersgräns på femton bör inte uteslutas. Det är just unga som tydligast riskerar att råka illa ut. Det finns trots allt redan en ordning på marknaden som går mot det hållet och den kan behöva stärkas med lagstiftning.

Att däremot öppna för att detaljpeta i själva koffeinnivåerna och marknadsföringen vore ett betydligt mer drastiskt grepp. Det förstnämnda riskerar att bli ett symboliskt slag i luften. Även om enstaka burkarna plötsligt skulle ge lägre effekt hindrar inget den som har tillgång från att dricka många enheter. Begränsad reklam är i sin tur en åtgärd som bara borde tas till i väldigt grova sammanhang.

Håll er till åldersgränsspåret, politiker. Bara för att unga är en stor konsumentgrupp, vilket är ett problem, bör inte hela lagstiftningen börja anpassas efter barn.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS