Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tillit är numera honnörsordet

Polisens pågående omorganisation är nödvändig. Myndigheten måste ändra sitt arbete.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Polisens pågående omorganisation är nödvändig. Myndigheten måste ändra sitt arbete. Det ska bland annat ske med färre chefer och färre beslutsnivåer. Så ska polisen öka närvaron för att komma närmare kommuninvånarna.

Klas Friberg, som är regionpolischef i Väst, sticker inte under stol med att första fasen i omorganisationen varit tuff. Oron inom kåren har speglats i media när chefsbefattningar försvunnit och andra kommit till, lönetrappan är riven och anställda har fått söka om sina tjänster. Men nu i fas två har fokus flyttats till polisens uppdrag. Nu, säger Klas Friberg, är såväl myndigheten som politikerna överens om tagen. Arbetet ska mätas mot tillit istället för kontroll, det är den nya strategin och målet.

Det är en bra början. Att båda parter är överens om målen är en förutsättning för ett gott resultat. Men att det är en pedagogisk utmaning är bara förnamnet för att folk på landsbygden ska vara nöjda med den polisiära närvaron nu när stationerna är borta och ersatta med mobila enheter och kommunpoliser.

Men polisen måste prioritera. Särskilt nu när internet har förändrat de kriminellas beteenden. Förr fanns bara fasta telefoner och inbrotten i sommarstugan gjordes av personer som bodde i området och som polisen hade koll på. Idag kan kriminella ligor tack vare internet göra sin lokala spaning framför datorn från en helt annan plats och stöldbegärliga saker som båtmotorer och sadlar stjäls i olika områden på en och samma gång. För att klara en sådan brottslighet krävs samarbete inom polisen och mellan myndigheter snarare än en polisstation på orten.

Friberg lägger också ansvar på kommunerna som han tycker ska jobba för att medborgarna ska känna trygghet. Genom att lysa upp parker och bygga bort mörka hörn i staden skapas en miljö som gör det svårare att begå brott och som också gör att kommuninvånarna upplever en ökad trygghet. Det är kanske viktigast.

Trevlig Helg!