Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Unga bryr sig om nyheter

  Äldre läser tidningar, yngre använder sig av sociala medier. Så analyserar forskningen sina resultat när rapporter om folks medievanor publiceras.

  Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

  Nu visar också den undersökning som SCB gjorde för medieutredningens räkning, att ungefär hälften av medborgarna kan tänka sig att betala för kvalitativ lokal journalistik. Undersökningen berättar också att det är dom yngre, de som är under 30 år, som säger sig vara villiga att betala, än personer som är över 65 år.

  Dessutom visar undersökningen att två av tre som läser lokala nyheter tycker att den journalistik som traditionella tidningar som TTELA åstadkommer, är av bra kvalitet.

  Samma undersökning konstaterar också att 22 procent av befolkningen delar nyheter via sociala medier och att det framför allt är unga och utrikes födda som gör det. Tidigare undersökningar pekar på samma sak, det är via Facebook som framför allt den yngre generationen får sin dos av nyheter. Inget nytt under solen alltså.

  Konsumtionen av nyheter ser olika ut. Papperstidningen är inte lika självklar för yngre på samma sätt som nyhetssajter inte är lika givet för den äldre generationen. Och därför ska vi som levererar journalistiken göra både och, och erbjuda tjänster som du som läsare inte visste att du hade behov av. E-tidningen är en sådan tjänst. Att kunna ta med sig sin lokala tidning vart man än i världen befinner sig, har en poäng.

  Att unga människor är samhällsintresserade vet vi även om traditionella politiska partier får kämpa med att få yngre att engagera sig partipolitiskt. föryngringen, precis som medierna har att få unga att läsa papperstidningar. Men intresset för journalistiken finns, bara man får ta del av den på det sätt man vill. Och nu visar SCB:s undersökning att man också är villig att betala för den. Bara journalistiken är lokal och av god kvalitet.