"Behövs lika mycket engagemang nu"

Elisabeth Johannesson har parat ihop över 60 nyanlända och etablerade vänersborgare de senaste två åren. Nu är hon nominerad till TTELA:s integrationspris 2019 för hennes arbete med Språkvän Vänersborg.

ANNONS
|

Grundtanken med verksamheten är att sammanföra människor för att skapa social integration.

– Alla har något att lära av varandra. Om vi ska leva tillsammans så ska vi ju inte vara främlingar, för det bygger upp utanförskap och segregation, säger Elisabeth Johannesson, samordnaren på integrationscentrum.

Och språkvännen Adeeb Mehady är tacksam att han fick kontakt med gruppen.

– Jag är väldigt glad att jag träffat språkvännerna, säger han.

"Hitta jobb fortare"

Det började som ett projekt 2017 men är sedan förra året en del av Vänersborgs kommun.

En viktig del av arbetet är matchning mellan nya och etablerade Vänersborgare, som sedan träffas på egen hand och umgås kring gemensamma intressen.

ANNONS

– Människor kommer närmare vandra på det viset och kan fungera bättre tillsammans i samhället. Det kan också stötta andra processer med att lära sig svenska fortare och hitta jobb fortare, säger hon.

Upptäckte semlan

Adeeb Mehady, 73, kom till Sverige 2016. Då lämnade han kriget i Syrien för att börja att nytt liv i Vänersborg. Han är en av de nyanlända som blivit matchad med en språkvän genom Elisabeth Johannesson.

– När jag kom till Sverige bestämde jag mig för att lära mig svenska, det är viktigt för integration och kulturell kontakt. SFI är ganska akademiskt. Språkvän är en väldigt bra metod för att lära sig svenska och träffa människor, säger han.

Och Adeeb Mehady minns första gången som han provade den svenska bakelsetraditionen semla.

– Anders tog med mig till en restaurang för att äta semlor. Semlor är helt nytt för mig. Jag provade det och jag gillar det!

LÄS MER:"Drömmer om en värld där ingen kvinna utsätts för våld"

"Betyder mycket"

En annan del av arbetet med Språkvän är att anordna öppna träffar – till exempel språkcafé på Vänersborgs bibliotek.

Genom samarbeten med bland annat kyrkor och lokala föreningar har Elisabeth Johannesson byggt upp ett nätverk för att hitta intresserade deltagare.

– När den stora flyktingvågen är över tror många att det inte behövs lika mycket engagemang nu, men det stämmer inte. Många behöver fortfarande träffa svenskar.

ANNONS

Vad tänkte du när du hörde att du är nominerad till TTELA:s integrationspris 2019?

– Jätteroligt! Vi har jobbat intensivt och det betyder mycket att det här arbetet uppmärksammas.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS