Provtagningar på Näl varje dag

Ett antal personer får dagligen ta prover för coronavirus vid infektionsmottagningen på Näl. Tolv av dem har bekräftats som positiva.
– Än så länge sköter vi allt på Näl. Hur många prover som vi hittills tagit vill vi inte gå ut med, säger Niklas Claesson, kommunikationschef för NU-sjukvården.

ANNONS
|

Under onsdagseftermiddagen kom beskedet att totalt tolv personer, som testats inom NU-sjukvården, visat sig ha coronavirus.

LÄS MER:Första svenska dödsfallet i corona

Förväntade fall

Eva Lindhusen Lindhé är biträdande smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen och hon säger att de nya fallen var förväntade.

– Vi är inte ett dugg förvånade. Det rör sig om personer som har varit på skidsemester i alperna och som tillhört samma resesällskap som tidigare fall, säger hon.

Under tisdagen kunde TTELA även berätta att tre anställda på Näl, hade varit på en resa till norra Italien tillsammans med någon eller några av de smittade personerna. Därför kommer dessa personer som är anställda på Näl att hållas i karantän, även om de själva inte visat någon symptom. Om de är bland de nya konstaterade fallen är okänt.

ANNONS

"Försiktighetsåtgärd"

– Vi har ett antal medarbetare som är hemma som en försiktighetsåtgärd, men det är inte speciellt många. Våra medarbetare får inte smitta patienter eller varandra. Det är viktigt att säga att de som är hemma inte har varit på jobbet efter att de gick på semester, säger Niklas Claesson.

Läs mer: NU-sjukvården bekräftar coronafall i vårt område

Vilka kommuner de smittade personerna kommer ifrån vill inte vården kommentera med hänsyn till patienternas integritet.

– Det jag kan säga att samtliga fyra i tisdags har varit på resa utomlands, men om det är på samma resa vet jag inte, säger Niklas Claesson.

Göteborgs Posten gjorde en livesändning under onsdagskvällen för att sammanfatta dagens alla turer kring coronaviruset se den här nedanför.

Infektionsmottagning

I dagsläget görs all provtagning inom NU-sjukvården för coronavirus på Näls infektionsmottagning. På vissa andra platser i regionen finns ambulerande mottagning men det är inte aktuellt ännu inom NU-sjukvården.

Däremot kommer personal från Näl ut och tar prover på patienterna utomhus. Det finns inget tält men ett vindskydd av trä har provisoriskt har satts upp under taket utanför avdelningen.

– Det handlar om att underlätta rent praktiskt, så att det blir smidigare att man slipper göra rent rummen efter varje provtagning, säger Niklas Claesson.

ANNONS

Isolerade i hemmet

De personer i Västra Götaland som har konstaterats smittade av coronaviruset är milt till måttligt sjuka och kan vårdas hemma och isolerade.

– Mer än 80 procent av vuxna får en mild till måttlig infektion av coronaviruset. Anledningen till den höjda risken från Folkhälsomyndigheten är att det är några som riskerar att bli väldigt sjuka och dö, och det är äldre och allmänsjuka, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Under onsdagseftermiddagen kom beskedet att Sverige fått sitt första dödsfall till följd av coronaviruset.

Kommer det komma fler fall inom NU-sjukvården?

– Det kommer det säkert göra. Vi på smittskyddet har inte koll på vilka som provtas, utan sjukhusen har riktlinjer att gå efter.

Eva Lindhusen Lindhé vill också ge en eloge till de smittade patienterna.

– De har förstått att de är i riskzonen och har tillämpa självisolering och verkligen sett till att försöka undvika smittspridning. Smittspårningen hade blivit betydligt svårare om de inte gjort det.

Ring 1177

Om någon misstänker att den har drabbats av coronavirus ska man inte besöka sjukhuset utan att först kontakta personalen.

– Man ska ringa 1177 och om det sedan bedöms misstanke om smitta hänvisas personen till provtagning. Det gäller att hushålla med provtagningsresurserna och inte ta prover i onödan, säger Niklas Claesson.

ANNONS

Provtagning vid misstanke av coronavirus har pågått under flera veckor på Näl. Alla prover fram till i tisdags har varit negativa. Fram tills i tisdags har samtliga prover visat sig vara negativa. Då gick regionen ut och berättade att fyra fall inom NU-sjukvården testats positivt.

Inom NU-sjukvården finns också särskilda restriktioner som gäller för besök.

– Om någon kommer och har luftvägsinfektion eller ont i halsen ska de ringa på en ringklocka utanför och gå in via en separat ingång, säger Niklas Claesson.

Han uppmanar också till extra försiktighet när det gäller besök till äldre.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS