Kommuner vill inte uttala sig om coronaspridningen

Flera fall av coronasmittade bekräftas nu inom äldreomsorgen i Trollhättan. Både omsorgs­tagare och personal uppges ha testats positivt för covid-19, men kommunen är knapphändig med information i övrigt, och hos grannkommunerna är det locket på. Varken hos Trollhättans stad, Vänersborgs kommun eller Lilla Edets kommun vill man gå ut med mer information än vad man anser nödvändigt.

ANNONS
|

Enligt uppgifter till TTELA ska ytterligare minst två omsorgstagare och en anställd inom äldreomsorgen i Trollhättan ha konstaterats smittade av corona. På det aktuella boendet uppges också flera äldre och annan personal vara misstänkt smittade.

– Jag kan bekräfta att vi har fler än ett fall av corona inom äldreomsorgen och att vi även har personal som testats positivt, säger Jane Johansson, chef för omsorgsförvaltningen i Trollhättans stad.

Exakt antal smittade anges inte. Det beror enligt Jane Johansson på att antalet riskerar att förändras snabbt.

– Temperaturen har höjts lite när det gäller smittspridningen, uppger förvaltningschefen.

De flesta vårdas på boendet

I mars rapporterades det första bekräftade fallet av covid-19 inom äldre­omsorgen i kommunen. De som nu drabbats är hemmahörande på ett annat äldreboende. Hur de smittats är ännu oklart. Även vården av dem skiljer sig åt.

ANNONS

– Det är nog så att någon vårdas på sjukhus och några på boende. I de flesta fall är de kvar på boendet, säger Jane Johansson.

Enligt förvaltningschefen vårdas de drabbade ” så långt det är möjligt” av personal som enbart arbetar med smittade.

Under veckan blir Trollhättan en av de första kommunerna i landet att erbjuda provtagning till personal som jobbar med riskgrupper. Det handlar om att snabbtesta anställda med lindriga symptom som är hemma av försiktighetsskäl.

– Syftet är att snabbare få tillbaka personal i arbete. Provsvaret kommer inom ett par dagar, berättar Jane Johansson.

Vänersborg lämnar inte ut uppgifter

TTELA har även tagit del av uppgifter om ökad smittspridning och stor personalfrånvaro i Väners­borgs kommun. Men där har kommunen valt att inte lämna ut någon information alls gällande smittspridning inom någon av verksamheterna.

– Det vi har sagt när det gäller boendena, både vad gäller de boende och personalen, så är det inga siffror vi kommer att gå ut med nu med tanke på patientsekretessen, säger Thomas Fridén, kommunikatör i Vänersborgs kommun.

I Göteborg har de olika stadsdelsnämnderna gått ut med egna siffror, varför gör ni en annan bedömning?

– Vi har en motivering på hem­sidan kring vårt tänk och vår ståndpunkt, det är inget som jag kommer rucka på här och nu.

ANNONS

På hemsidan skriver kommunen att de värnar om individens integritet och förtroendet för dem som vårdgivare. Kommunen skriver i samma meddelande att personal inte ska tillfrågas om corona­viruset, då de varken kan bekräfta eller avfärda rykten, utifrån patient­sekretessen.

Är någon mer som har dött till följd av covid-19?

– När vi hade det första dödsfallet så gick vi ut och berättade det, men efter det hänvisar vi till patientsekretessen om smittade eller döda.

Frånvaro inom personalen

Enligt Thomas Fridén så ska bort­fallet inom personalen inte vara större än jämfört med tidigare år, trots coronaviruset.

– Vi ligger på mellan nio och tolv procent, både sjukfrånvaro och vab. Tittar man ett år tillbaka så låg det på samma nivå då.

Socialchefen i Vänersborgs kommun, Karin Hallberg, skriver i ett mejl: ”När det gäller bemanning så ser det som helhet okej ut men skiljer sig mellan enheter. Verksamheten samarbetar för att lösa den totala situationen.”

Inga generella tester

I Vänersborg är det ännu inte klart när man kan börja testa vårdpersonalen, men det finns en önskan från personal inom vården.

– Än så länge har det varit så att det är bara i princip de som lagts in på sjukhus som har testats. Folkhälsomyndigheten har sagt att vi ska testa på högre skala men det har tagit längre tid än man hade önskat. Det är först i nästa skede som kommuner som Vänersborg kommer kunna börja testa. Det kan ta kanske två veckor till innan dess.

ANNONS

Thomas Fridén vill vara tydlig med att det inte rör sig om att kommunen har någon egen kontroll över vem som testas.

– Det är inget som vi rår över själva, och det är inte så att vi har utrustningen och att vi vägrar testa. Det är den här vägen som är bestämd.

Inga bekräftade fall i Lilla Edet

Camilla Karlsson, verksamhetschef för vård och omsorg i Lilla Edet, uppger att det hittills inte finns några bekräftade fall av corona inom kommunens äldreomsorg. Däremot ska det ha förekommit fall av smitta hos omsorgstagare inom hemtjänsten. Hur många fall det handlar om kommenterar inte kommunen.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS