Lugn tempo. Ida Kaiser är elev på Nuntorp och gör nu sin praktik på Göteborgs handikappridklubb. Hit kommer barn som behöver en lugn omgivning, som Ida. Att Nuntorp riskerar att försvinna är ett dråpslag för henne.
Lugn tempo. Ida Kaiser är elev på Nuntorp och gör nu sin praktik på Göteborgs handikappridklubb. Hit kommer barn som behöver en lugn omgivning, som Ida. Att Nuntorp riskerar att försvinna är ett dråpslag för henne.

Stängd skola drabbar Ida hårt

Nedläggningen av naturbruksskolan Nuntorp riskerar att slå sönder autistiska Ida Kaisers skolgång. Politikernas beslut kan leda till att hon tvingas sluta gymnasiet. – De struntar i en utsatt elevgrupp, säger hennes mamma.

ANNONS
|

När Ida Kaiser var tio år fick hon diagnoserna autism och ADD. Det innebär att hon har svårigheter med sin sociala kommunikation. Att koncentrera sig en hel dag och orka med studierna på en stor skola med mycket folk är svårt.

Inför gymnasiet undersökte hon och mamma Louise Eriksson omsorgsfullt vad som skulle passa. Valet föll på Nuntorp utanför Brålanda. Ida är inte behörig till det vanliga gymnasiet. Hon går på yrkesintroduktionen, men är inte berättigad till särskola. Och hon har rätt till LSS-boende, som i Nuntorps fall finns på plats. Varje vecka åker hon taxi från Kärna, utanför Kungälv, där hon bor till skolan.

ANNONS

– De här skolorna växer inte på träd. Det finns inget ställe som Nuntorp där allt är samlat på ett ställe. Att ha hittat Nuntorp var guld värt, säger Louise Eriksson, som berömmer personalen.

Men Västra Götalandsregionens beslut om nedläggning efter vårterminen 2017 drabbar Ida hårt. Hon är nu inne på andra året på skolans hästinriktning och kommer inte att hinna klart sin utbildning innan stängningen. När Louise Eriksson frågar vad som ska hända hennes dotter får hon inga riktiga svar.

– De säger att särskoleeleverna erbjuds plats på Sötåsen men mitt barn har inte rätt till särskola. Då blir det helt tyst.

Hästutbildningen hålls numer på Axvalla, men där finns inget LSS-boende. Axvalla är en stor kommersiell travbana med en hektisk verksamhet på stallbacken, helt annorlunda än Nuntorp. Ida har varit på besök och tycker att miljön är väldigt stressande. Skulle Ida få ett erbjudande att gå på Sötåsen, och bo på skolans LSS-boende, så måste hon åka till Axvalla som ligger sex mil bort.

– Och det är inte aktuellt.

Till saken hör också att Sötåsen ligger 20 mil från Kärna, till Nuntorp är det ungefär 12 mil. Ungdomar med den diagnosen Ida har blir lätt stressade och drabbas av ångest och hon kan behöva ha sin mammas stöd på plats.

ANNONS

– Det blir besvärligt de dagar det inte är bra. De kan inte sätta mitt barn i en skola 20 mil bort. Jag kan inte åka 40 mil när det brakar ihop.

Ytterligare två elever på Nuntorp är i samma situation som Ida. Louise Eriksson tror att politikerna helt enkelt glömde den här gruppen när de tog beslutet.

– Att skapa nya relationer tar tid för de här ungdomarna, både till kompisar och till lärare. Att byta skola mitt i gymnasiet är inte bra. Skolan är en tuff del i de här elevernas liv.

I värsta fall tvingas Ida sluta sin utbildning.

TTELA träffar henne på Göteborgs handikappsridklubb utanför Kungälv där hon nu gör sin praktik under fyra veckor. Hon ska arbeta i stallet och vara ledsagare åt barn från särskolan och habiliteringen som kommer för att rida.

Ida är ganska fåordig.

Hur känns det när du inte vet hur det går med din skolgång?

– Sådär.

Är det jobbigt?

– Lite.

I skrift har hon lättare att uttrycka sig. Så här står det i ett brev till flera politiker i regionen: "Det är vanligt att elever med mina svårigheter har haft det väldigt jobbigt i grundskolan och t o m inte kunnat vara där. Får vi inte vara kvar på Nuntorp är det många av oss som kommer att må väldigt dåligt framöver."

ANNONS

Men några ordentliga svar har inte kommit.

Nu säger Birgitta Losman (MP), ordförande i regionutvecklingsnämnden:

– Dessa elever kommer att beredas plats på antingen Sötåsen eller Uddetorp. Regionutvecklingsnämnden har begärt att särskild hänsyn ska tas till elever vid omorganisationen och det följer vi upp när vi har överläggningar med naturbruksstyrelsen.

Louise Eriksson är inte alls nöjd med hur regionen har skött frågan.

– De struntar i en utsatt elevgrupp, det är diskriminering.

Nu står hoppet till att någon annan tar över Nuntorp.

– Jag hoppas att det ordnar sig, det finns inga andra lösningar.

Läs också:

ANNONS