Jack Lennartsson, kommunpolis, och Johanna Linnarsson och och Gigi Cederholm från Trollhättans Stad ser fram mot fortsatt samarbete för tryggheten i Trollhättan.
Jack Lennartsson, kommunpolis, och Johanna Linnarsson och och Gigi Cederholm från Trollhättans Stad ser fram mot fortsatt samarbete för tryggheten i Trollhättan.

Vill ha fler svar för nya löften

I över ett år har polisen och kommunen i Trollhättan jobbat med medborgarlöften för att öka tryggheten för invånarna. Nu tar man nästa steg, en webbenkät, för att sätta agendan för 2017. – Det har prövats i andra kommuner och fått bra genomslag, säger kommunpolisen Jack Lennartsson.

|

Från och med i måndags ochtill den 4 december kan man gå in på Trollhättans Stads hemsida och svara på ett antal frågor.

– Det handlar om till exempel vilka brottsområden som behöver prioriteras i förebyggande syfte och vilka platser man känner sig otrygg på, och vid vilka tider. Vi vill även att man själv ska vara delaktig och fylla i vad man är beredd att göra. Det är ju allas ansvar, säger folkhälsostrateg Johanna Linnarsson.

Man ser det dock som ett fortsatt komplement till den tidigare verksamhet man haft för att samla in synpunkter, som till exempel invånardialoger på stan och trygghetsronder i bostadsområdena.

– Framför allt märker vi hur uppskattat det är att vi kommer ut och möter invånarna. Människorna känner att de blir lyssnade på och får föra fram sina åsikter, säger Gigi Cederholm, folkhälsostrategen och trygghetsvandrare.

Det första medborgarlöftet som upprättades löper mellan 1 september 2015-31 december 2016 och handlar om närvaro.

– Önskemål om polisens synlighet och närvaro är ofta något som lyser igenom och det lovade vi, säger Linnarsson.

Något som man tagit fasta på genom till exempel mer fotpatrullerande polis. Dels hade man en riktad insats på Drottningtorget tillsammans med Västtrafik i våras vad gällde norrgående nattbussar fredag-lördag.

– Det var mycket stök och bråk på en del bussar. Men efter vår närvaro, vi möttes upp polis, bussbolagets säkerhetschef och nattvandrarna, så blev det resultat direkt, säger Lennartsson.

På ett liknande sätt har polisen jobbat med så kallade "Hot spots", där man i sin dagliga verksamhet återvänder till särskilt strategiska platser för att med sin närvaro skapa en trygghetseffekt.

Ett annat mål som föll väl ut var att öka rekryteringen och utbilda nya trygghetsvandrare.

– Från september-december 2015 fick vi 19 nya och från årsskiftet fram tills i dag ytterligare 26 stycken, säger Gigi Cederholm.

När man nu satt upp en webbenkät hoppas man på nya förslag, som ska sammanställas och redovisas.

– Så fort vi har formulerat medborgarlöftet och det blivit diariefört ska det kommuniceras utåt i januari. Det blir spännande, säger Jack Lennartsson.

Fotnot: Webbenkäten hittar man på www.trollhattan.se.