Jockes fyra mål fällde ”Bajen”

Hur stabilt som helst i 74 minuter, sedan hawaii-bandy i 20. Det räckte för att det skulle bli onödigt spännande mellan IFK Vänersborg och Hammarby.

|

När Sergej Lomanov skickade in 4-0, och matchuret visade på prick 70 minuter, trodde vi nog lite till mans att IFK Vänersborg hade segern som i en liten ask. Så långt fanns inget annat än en komfortabel hemmaseger på kartan. Men sen då? – De bara slängde in bollen framför mål, jag vet inte vad som hände, sa IFK-tränaren Stefan Karlsson. Hammarbys timeout, direkt efter Lomanovs mål, resulterade i rena toktrycket från Bajens sida, och i kombination med ett hemmaförsvar som plötsligt darrade betänkligt, var det tillräckligt för att skapa nerv ända till slutsignalen. – Vi sa till grabbarna att det var mycket tid kvar, men man måste spela i 45 minuter, sa Bajen-tränaren Andrej Pasjkin, som fick bra utväxling på sitt och Misjas korta snack vid sargkanten. Ungefär som Stefan Karlsson när han, redan efter fem minuter in på andra halvlek tog sin timeout, rörde om i grytan och fick önskat utfall han också i form av Joakim Hedqvists 3-0 (straff sedan Johan Koch hakats upp i straffområdet) och så då Lomanovs mål. – Första halvlek var ju hur kassaskåpssäker som helst, och 7-5 tycker jag inte alls speglar matchen. Men jag såg Edsbyn-Sandviken också (där 5-7 blev 10-7), det var värre ändå, sa Karlsson. Nu stod det således 4-0, när målen började trilla in i en sällan skådad strid ström, och där Hammarby hela tiden kom tillbaka när IFK tycktes ha avgjort matchen. – Jätteskönt att vinna så klart, men onödigt att släppa in fem mål i en match som vi dominerar så totalt, tyckte Joakim Hedqvist, fyramålsskytt och ännu en gång tungan på vågen under vad som kom att bli den högdramatiska slutfasen. Fullträffarna som avgjorde var: ... 6-3 efter ett perfekt utkast från David Borvall, där ”Jocke” bombade in bollen i nättaket. ... 7-5 efter passning bakom ­ryggen av Sergej Lomanov. – Det har känts bra i kroppen, kul att få göra mål igen. Etiketten ”Liten matchvinnare” klistrar vi på målvakten David ­Borvall, som klev fram med två avgörande insatser inom loppet av lika många minuter (82:a och 84:e) när gästerna jagade reduceringsmål som mest. Först när han, vid ställningen 5-3, avvärjde ett jätteläge för Hammarbys landslagsman David Pizzoni-Elfving, och sedan med sitt perfekta utkast till Hedqvists 6-3. Notera också Tellus historiska första seger i elitserien, 5-3 borta mot Tillberga.

Matchfakta Vänersborg-Hammarby 7-5 (2-0) Målen: 1-0 (19) Joakim Hedqvist, hörna, 2-0 (28) Nikita Ivanov, 3-0 (57) Joakim Hedqvist, straff, 4-0 (70) Sergej Lomanov, 4-1 (73) David Pizzoni-Elfving, 4-2 (76) David Pizzoni-Elfving, 5-2 (79) Emil Viklund, 5-3 (80) Adam Gilljam, 6-3 (84) Joakim Hedqvist, 6-4 (88) David Pizzoni-Elfving, 6-5 (92) David Brodén, 7-5 (93) Joakim Hedqvist. Utvisningar, IFK: 1x10 min, 1x5 min. HIF: 2x10 min. Hörnor: 7-7.