Så ska Sanden räddas

Nu vet man att det är möjligt att skydda Sanden från att svämmas över av Vänern. Och kostnaden beräknas till 150 miljoner kronor.

ANNONS
|

Ett stort problem med planerna på att bygga på Sanden har varit att marken ligger lågt. När Vänern i framtiden hotar att stiga skulle stora delar av den nya stadsdelen kunna ställas under vatten. Nu har alltså företaget Ramboll kommit med ett förslag på hur man ska förhindra översvämningar.

– Äntligen. Nu har vi tagit tag i det här. Ett långt och gediget arbete har gett resultat, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin (S).

Lösningen som föreslås är att gärda in södra Sanden med stålspont som drivs 10 till 15 meter ner i jorden och sticker upp runt en meter över marken.

ANNONS

– Vi har tagit höjd för ganska höga vattennivåer.

Sponten bedöms ha en livslängd på mellan 50 till 100 år beroende på hur den dimensioneras. Även när barriären är klar kommer det att finnas öppningar i den för att trafiken ska kunna ta sig förbi. Öppningarna kan stängas till med stora sandsäckar som snabbt ställs på plats.

Allteftersom den nya stadsdelen växer fram kan sponten kläs med en träkonstruktion för att passa in i stadsbilden. Vissa delar kan till exempel bli sittplatser eller klättermöbler för barn.

– Nu kan vi gå vidare med planarbetet, säger Marie Dahlin.

I förslaget till planprogram delas utbyggnaden av stadsdelen in i tre etapper med den första närmast centrala Vänersborg och den sista vid hamnen.

Om allt går som det är tänkt tar kommunfullmäktige upp planprogrammet i februari och tidigast om två år kan något bygge komma i gång. När programmet är klart kommer det att tillåta både småindustri, handel och bostäder. Sedan blir upp till fastighetsägarna hur man vill göra. Antingen kan man sälja sina fastigheter eller ansöka om detaljplaner för olika ändamål.

Kommunen har haft ett möte med de fastighetsägare som i dag finns på Sanden.

– Det här blir en process mellan fastighetsägarna. Nu är det upp till dem att hitta en drivkraft att gå vidare. Några är intresserade, några är inte alls intresserade, säger Marie Dahlin.

ANNONS

De som bestämmer sig för att vara kvar på Sanden eller som kommer dit för att driva verksamhet får också vara med och betala notan på 150 miljoner för översvämningsskyddet.

Enligt henne är det inget i den nya planen som hindrar att de verksamheter som finns på Sanden i dag blir kvar. I teorin skulle allt kunna vara kvar som i dag men det tror inte Marie Dahlin. Enligt henne finns det redan de som har visat intresse för att bygga bostäder.

– Jag är övertygad om att man inte vill missa chansen att bygga lägenheter.

Vänersborgs hamn ligger på området och har varit i vägen för nya bostäder men nu är den frågan löst.

– Antingen flyttas hamnen till Vargön eller så läggs den ner, säger Marie Dahlin.

Läs också:

ANNONS