Sedan några år tillbaka har staket satts upp vid Västerbron i Stockholm för att förhindra att människor hoppar från bron. Arkivbild.
Sedan några år tillbaka har staket satts upp vid Västerbron i Stockholm för att förhindra att människor hoppar från bron. Arkivbild.

Självmord från broar ska kartläggas

Antalet självmord från broar ska kartläggas. Den siffra som brukar nämnas kan nämligen vara överdriven, tror sakkunniga vid Trafikverket.

ANNONS
|

- För ungefär tio år sedan gjorde dåvarande Vägverket en bedömning om att det är mellan 40 och 50 personer som hoppar från broar, säger Anna-Lena Andersson till TT.

- Det kan ha varit så då, men i dag tror jag inte att det är riktigt så många personer.

ANNONS

Hon ska tillsammans med sin kollega Kenneth Svensson ta fram ett program för att förhindra självmord inom det svenska transportsystemet. De har precis inlett sitt arbete tillsammans med berörda myndigheter. Resultatet ska redovisas under året.

Anna-Lena Andersson säger att det inte finns någon myndighet i dag som följer frågan eller jobbar med att få fram tillförlitlig statistik om självmord från broar.

- Vi måste veta hur stort problemet är och hur det ser ut. När det gäller broar behöver man identifiera om det är någon speciell bro som är mer utsatt än andra och börja diskutera hoppskydd. Det finns på vissa broar, säger hon.

Bland annat har det sedan tidigare satts upp stängsel vid Västerbron i Stockholm.

Fakta: Självmord i Sverige

Om du behöver hjälp så berätta för någon som kan hjälpa dig att se situationen ur andra synvinklar. Det kan vara en närstående, en vän eller någon annan som du har förtroende för.

Om du hellre vill prata med någon du inte känner kan du ringa en telefonjour. Du kan vara helt anonym. Exempel på jourer är Nationella hjälplinjen, Bris, Jourhavande medmänniska, Jourhavande präst och Minds självmordslinje.

Om du mår mycket dåligt och känner att du inte orkar mer ska du söka hjälp direkt på en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.

Källa: 1177 Vårdguiden

ANNONS