Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vänersborgs tingsrätt klockan 09.00. Till höger 36-åringens advokat Tommy Nilsson som deltar i häktningsförhandlingarna utan sin klient. Denne är anhållen i sin frånvaro.

36-åring häktad i sin frånvaro för mord

12.40 En 36-årig man från Trollhättan har idag häktats i sin frånvaro som misstänkt för mordet på en 23-årig kvinna.

Klockan 09.00 på tisdagen inleddes häktningsförhandlingarna i Vänersborgs tingsrätt. Redan 15 minuter tidigare kunde TTELA:s reporter på plats rapportera att kammaråklagare Eva Johnsson skulle yrka på lykta dörrar under förhandlingen.

- Jag kommer att begära honom häktad för mord, säger Johnsson till TTELA. Hon vill att den misstänkte häktas eftersom att det finns risk att han avviker, undanröjer bevis samt fortsätter sin brottsliga gärning, enligt framställan till rätten.

Även 36-åringens advokat är på plats i Vänersborgs tingsrätt på onsdagsmorgonen, dock utan sin klient. Denne begärs annhållen i sin utevaro, på sannolika skäl misstänkt för mord.

Kort efter att domstolen samlats 36-åringen förnekar gärningen, enligt hans advokat Tommy Nilsson. Han bestrider häktningen samt motsätter sig till stängda dörrar under förhandlingen. Tingsrätten väljer dock att gå på kammaråklagarens linje.

Klockan 09.10 har media fått lämna förhandlingarna och kommer att få komma in igen när domstolen förkunnar sitt beslut, rapporterar TTELA:s reporter på plats. I tingsrätten finns förutom TTELA flera andra medierepresentanter som vid 09.30 fortsatt väntar på beslut från tingsrätten.

Samtidigt söker polis efter den misstänkte som säger till Aftonbladet att han inte vetat om att han var anhållen och det var därför han inte dykt upp på häktningsförhandlingarna. Länskriminalens chef Thord Haraldsson säger inte sig veta om ovan stämmer eller inte.

Vet ni fortsatt inte var 36-åringen är?
- Inga kommentarer, säger Haraldsson till TTELA vid 09.39.

Mannen begärdes anhållen i sin frånvaro redan i fredags, klockan 11.37. Sent på torsdagskvällen fick polisen ett mycket intressant tips som stärkt misstankarna i ärendet.

Klockan 10.00 står det klart att den 36-årige mannen häktas i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för mord. Åtal ska väckas senast den 6 augusti.

Advokat Tommy Nilsson är kritisk till häktningsbeslutet.

- Jag är fortfarande av åsikten att det inte finns riktigt de skäl som erfordras för att häkta honom men det har samtidigt framkommit ny information under förhandlingen, säger Nilsson till TTELA i domstolen efter förhandlingen avslutats.

Advokaten säger sig inte veta var hans klient befinner sig men han är av uppfattningen att polisen vet var han är. Skälet att han inte är på plats är att han inte känner till att det skulle vara en häktningsförhandling, enligt hans advokat, som säger att det är hans klient ringer honom.

- Jag tycker att de (läs: polisen) kunde ha hämtat in honom, säger Nilsson.

Kammaråklagare Eva Johnsson kommenterar häktningen till TTELA:

- Tingsrätten har delat min bedömning att bevisningen är tillräcklig för på sannolika skäl misstänkt för mord, men det är inte samma sak som ett åtal. Vi har en bra bit kvar.

Thord Haraldsson säger till TTELA att det naturligtvis är positivt att tingsrätten går på samma linje som utredningen, men vill i övrigt inte kommentera beslutet.

En ny häktningsförhandling kommer att hållas då den misstänkte grips.