Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sxe5bc72.jpg
Den ersättning till styrelsen, vd Jan Åke Jonsson och styrelseordförande Victor Muller som belastar svenska Saab Automobiles årsredovisning för 2010 handlar om en fast ersättning till styrelsen på 8 miljoner kronor och en rörlig ersättning – alltså bonus – på 4 miljoner kronor.

40 miljoner till Spyker inte bonusar

De 40 miljoner kronor som är bokfört till Spyker Cars ledning i årsredovisningen gick till stor del till kostnader för de konsulter och jurister som anlitades för att göra Saab självständigt från GM. Det klartgörandet gör nu Saab.

TTELA har tidigare skrivit om den ”ledningsarvode” på 40 miljoner kronor som står upptaget i Saabs årsredovisning för 2010 som har gått till Saabs moderbolag, som då hette Spyker Cars. Någon förklaring till beloppet har inte funnits och bland annat IF Metalls ordförande uttalade sig kritiskt och frågande till summan i tidningen Dagens Industri.

Efter att ha hört närmare med ekonomiavdelningen har dock Saab en förklaring till beloppet: merparten av dessa pengar rör arvodena till de staber med konsulter och jurister som arbetade med det mycket omfattande projektet att först förvärva och sedan ”karva ut” Saab ur General Motors organisation som man ingått i 20 års tid vintern och våren 2010.

– Så är det, säger informationsdirektör Eric Geers och lägger till att samtliga kostnader har blivit genomgångna av revisorer och godkända.

Som TTELA skrivit tidigare så uppgår ersättningen till styrelsen och dåvarande vd Jan Åke Jonsson enligt årsredovisning för 2010 till 8 miljoner kronor i fast ersättning och 4 miljoner i en rörlig ersättning –alltså bonus. Vidare har 4 miljoner kronor avsatts till företaget Latin American Tug Holding, som innehas av Victor Muller – knappt 1,8 miljoner av dessa 4 är en bonus. Det framgår också att vd Jan Åke Jonsson fick lika mycket i bonus, knappt 1,8 miljoner kronor samt att finanschefen, Rob Schuyt, fick motsvarande knappt 1,5 miljoner kronor.

Eric Geers förklarar dessa bonusar, samtidigt som Spyker och Saab samtidigt visade en betydande förlust så här:

–De finansiella målen är bara en faktor för rörlig ersättning, det var också beräknat att det skulle bli förlust. Men den rörliga ersättningen utgår också från de mål man haft för verksamheten. Ledningen och styrelsen genomförde en rad viktiga affärer ifjol, där uppgörelsen med BMW bland annat var en.

En del av ersättningen till Victor Muller är relaterat att han lyckades genomföra hela affären och förvärva Saab från General Motors som då var i full färd med att lägga ned företaget.

1info2.jpg
MEST LÄST