Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Anna Laveskär och Johan Nordh håller ett högt tempo i produktionen på Åse-glass i Trollhättan. Just den här dagen står tillverkning av 42 000 liter glass på arbetsschemat. Därefter förpackas glassbyttorna för snabb transport ut till återförsäljare.

  50 000 liter glass om dagen

  Vaniljsmaken säljer bäst. Men champagnesorbet och Kefirglass går också hem i värmen. På Åse-glass i Trollhättan råder högsäsong med en produktion på upp till 50 000 liter glass per dag. Och efterfrågan ger jobb.

  Glassförsäljningen har exploderat sedan andra halvan av juni och på glass­fabriken i Trollhättan är ett 15-tal personer fullt sysselsatta från morgon till kväll. Ändå tillhör inte Åse-glass AB de tillverkare som är extremt väderberoende och därmed skulle profitera extra mycket på sommarvärmen.

  – När det är kanonväder och folk ligger på badstränderna är det stycksortiment som gäller. Det har inte vi. Våra produkter, även pinnglassarna och strutarna, går rakt ut i dagligvaruhandeln i storpack, berättar platschefen Per-Olof Holst och tillägger att det ideala vädret i semestertider vore ”ömsom vin, ömsom vatten”.

  – För då åker många och handlar.

  Slå rekord

  Men hittills klagar han inte. Bara under onsdagen producerades 42 000 liter glass i lokalen på Verkmästarevägen. Fem liters vaniljbyttor och tvåliters tresmak är storsäljarna. Och de stora glasslådorna handfylls. I juni förra året noterades en rekordproduktion på en miljon liter glass. Den siffran hoppas arbetslagen kunna bräcka under sommaren. Även om det kräver ett ökat tempo och utökad arbetstid.

  – Just nu prioriterar vi varje dag. Vissa sorter tar slut fortare än andra och vi måste tillgodose marknaden, säger Holst.

  Lång tradition

  I Trollhättan har det tillverkats glass sedan början av 1930-talet och Åse-glass har fört den traditionen vidare i över 40 års tid. Varje år produceras mer än sex miljoner liter glass vilket gör att Trollhättefabriken har ungefär sex procent av den svenska marknaden och en omsättning på drygt 40 miljoner kronor. Utanför säsong kan tillverkningsgraden ligga på 4 000 liter glass och uppåt. Så omslaget till ”stordrift” är märkbart på alla sätt. Även om moderna maskiner gör en del av jobbet är personalstyrkan nu förstärkt med minst fem personer.

  – Visst provsmakar jag ibland men man blir inte direkt sugen när man ser glass hela dagarna, ler Anna Laveskär medan hon ser till att de fyllda glassbyttorna får lock och omslag.

  Gräddigt

  De senaste åren har glasskonsumtionen gått ner. I mitten av 1990-talet åt varje svensk 14,5 liter per år. I år väntas vi trycka i oss drygt elva liter per person. Konkurrensen från godis, bakverk och läsk tros ligga bakom nedgången enligt branschen. Men i Trollhättefabriken tillverkas fler specialprodukter efter förfrågan. Kefirglass och champagnesorbet är bara två exempel.

  Men platschefen själv är konventionell i sin glass-smak.

  – Jag föredrar vår grädd­­glass vanilj. Utan tillbehör.